Stimul record: Beijingul a ajuns sa pompeze 1.300 de miliarde de dolari in piata de capital

Joi, 06 August 2015, ora 14:44
3258 citiri
Stimul record: Beijingul a ajuns sa pompeze 1.300 de miliarde de dolari in piata de capital
Foto: Wikimedia

Survenita in luna iunie, prabusirea pietei de capital din China a fortat autoritatile sa ia masuri drastice pentru a evita un colaps total al economiei.

Nevoit sa gaseasca resurse financiare pentru a corecta declinul, guvernul de la Beijing a folosit o suma record fata de alte pachete de stimului monetari: 1300 de miliarde de dolari, anunta portalul Quarz.

Un pachet enorm

Intensitatea cu care autoritatile chineze au injectat stimulii monetari in piata de capital a starnit ingrijorari fata de o eventuala prabusire a intregului sistem financiar din tara.

Primii care s-au aratat alarmati au fost micii investitori care si-au lichidat actiunile inainte de incetarea programului de sustinere initiat de Beijing, facand din indicele Shanghai Composite un element extrem de volatil in ultima luna.

Christopher Balding, unul dintre profesorii de economie ai Universitatii Peking a reusit sa puna cap la cap toate sumele de bani rotite in piata de capital de institutiile si fondurile administrate de autoritati.

Nivelul este unul colosal: 1.300 de miliarde de dolari, de peste 5 ori mai mare decat suma de 247 de miliarde introdusa de guvernul SUA in programul TARP, destinat stabilizarii institutiilor financiare afectate de criza din 2008.

Bani rotiti in piata

Calculele lui Balding arata ca prima interventie a fost efectuata la sfarsitul lunii iunie, dupa ce valoarea indicelui Shanghai Composite coborase deja cu 32 de procente.

Pe 29 iunie, fondurile de pensii din China primesc aprobarea de a investi pentru prima data in actiuni. Valoarea investitiei: 100 de miliarde de dolari.

Pe 3 iulie, Banca Populara a Chinei acorda noi imprumuturi de 40,2 miliarde de dolari catre bancile comerciale din tara.

O zi mai tarziu, cei mai mari actori din piata titlurilor de valoare se angajeaza sa investeasca pe bursa pentru a o stabiliza: 19,3 miliarde dolari.

Pe 8 iulie, China Securities Finance (CSF) varsa noi lichiditati in fondurile mutuale: 32 de miliarde de dolari.

La o zi dupa aceea, Banca Populara a Chinei acorda o noua linie de finantare pentru CSF in valoare de 41,9 miliarde de dolari.

Pe 14 iulie, Beijingul prelungeste programul de transformare a datoriilor guvernelor regionale in obligatiuni: 450 de miliarde de dolari.

O alta emisiune de obligatiuni a autoritatilor regionale din China, in valoare de 161 de miliarde de dolari, este introdusa in piata.

Pe 17 iulie, CSF primeste fonduri suplimentare de la banca centrala a Chinei si alte banci de stat in valoare totala de 483 miliarde de dolari.

Calendarul lui Balding nu include sumele injectate in piata inainte de sfarsitul lui iunie, dar profesorul de economie sustine ca si acestea sunt la un nivel considerabil.

Printre acestea, 282 de miliarde de dolari proveniti din reducerea ratei rezervelor minime obligatorii, dar si o recapitalizare de 62 de miliarde de dolari facuta de Banca Populara a Chinei entru doua banci de stat in luna aprilie.

Piata de capital pe steroizi

"Daca si acestea ar fi incluse, nivelul pachetului de stimuli monetari s-ar ridica la 1.600 miliarde.

Este de departe cel mai mare pachet de sustinere economica intalnit in istorie. Guvernul chinez intampina probleme mai mari decat ne imaginam noi", sustine Christopher Balding.

Si mai greu pentru analisti este sa depisteze unde anume sunt gaurile negre din piata de capital din China, desi cateva zvonuri indica o serie de imprumuturi neperformante acordate unor mari corporatii din tara.

Indiferent de gaurile negre din economia Chinei, costurile acestui pachet de stimuli intentioneaza sa sustina cresterea economica prognozata de guvern.

In acelasi timp insa, Beijingul a trecut majoritatea costurilor in sarcina bancilor comerciale din China, Balding fiind de parere ca in acest fel se paraziteaza lichiditatile de care dispun acestea si se reduce pontentialul lor de a se orienta catre alte investitii.

#pachet stimului monetari China, #piata capital China, #record China, #gauri negre economia chineza , #China