Schimbare istorica in economia chineza: Statul renunta la control

Duminica, 26 Mai 2013, ora 11:03
1787 citiri
Schimbare istorica in economia chineza: Statul renunta la control

Guvernul chinez pregateste o schimbare esentiala in politica sa privind economia, urmand sa permita companiilor private si pietelor financiare sa joace un rol mai important.

Banca nationala a Chinei a repetat promisiunea guvernului de a grabi procesul de liberalizare a ratelor dobanzilor si de a slabi controlul asupra ratelor de schimb valutar.

Noul premier al tarii, Li Keqiang, a declarat, recent, ca guvernul isi va reduce treptat rolul in economie, in speranta "eliberarii energiilor creative ale natiunii". Reformele, daca vor avea succes, ar putea transforma China intr-un concurent si mai puternic in economia mondiala, incurajand inovatia si conducand la cresterea clasei medii, relateaza The New York Times.

Insa restructurarea intregii economii, a doua cea mai mare din lume dupa SUA, ceea ce ar presupune renuntarea la creditele de stat si directive guvernamentale, va fi extrem de dificila.

"Sunt reforme radicale. Se vorbeste despre acest lucru de mult timp, dar acum avem o agenda clara din partea liderilor", a explicat Stephen Green, economist la banca britanica Standard Chartered.

Printre masurile propuse de guvern se numara extinderea bazei de impozitare in domeniul resurselor naturale, liberalizarea treptata a ratelor dobanzilor bancare, dezvoltarea unor politici pentru promovare intrarii de capital in domeniile finantelor, energiei, infrastructurii feroviare si de telecomunicatii si altele.

Citeste mai multe despre Schimbare istorica in economia chineza: Statul renunta la control pe Ziare.com.

#liberalizare economie China, #economie stat China , #China