Schimbare de cadre la Beijing. Noua generatie ar putea impulsiona cresterea economica

Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 06:43
3540 citiri
Schimbare de cadre la Beijing. Noua generatie ar putea impulsiona cresterea economica
Foto: Wikimedia

Al XIX-lea congres al Partidului Comunist din China ar putea aduce in fruntea institutiilor cheie din tara un esalon de cadre noi, cu o atitudine mult mai indrazneata in gestionarea problemelor economice si financiare ale tarii.

Viziunea acestora ar putea schimba dinamica cresterii inregistrate de a doua mare economie a lumii, crede Li Daokui, fost consilier in cadrul Bancii Nationale a Chinei, citat de CNBC.

Congresul ar urma sa fie organizat in luna octombrie a acestui an, iar Li, acum decan al facultatii Schwarzman din cadrul Universitatii Tsinghua, crede ca momentul va marca un schimb de generatii in conducerea statului.

"Noii oficiali care vor ocupa posturi de conducere au fost monitorizati pentru multa vreme. Nu le va fi teama sa ia decizii radicale, deoarece nu au de ce sa se teama de o eventuala ancheta a organismelor anticoruptie", exolica fostul consilier al bancii centrale.

Efectul se va face simtit in cursul anului viitor, cand Li Daokui crede ca economia tarii va creste cu 7%, fata de 6,7% cat indica prognoza pe anul in curs.

In prezent, rata de crestere economica a Chinei este cea mai scazuta din ultimii 26 de ani.

Noile decizii asteptate de la rezerva de cadre a partidului se refera la reformarea companiilor de stat neperformante din China, pana acum increngaturile coruptiei existente in sistemul dominat de Partidul Comunist reusind sa bolocheze orice tentativa de restructurare si eficientizare a acestora.

Din 2012 si pana in prezent, presedintele Xi a facut cativa pasi in razboiul impotriva coruptiei, eliminand din peisaj mai multe personaje-cheie cu influenta in politica, armata si in mediul de afaceri.

Saptamana trecuta, organele de ancheta de la Beijing au anuntat deschiderea unor investigatii impotriva unor companii care s-au extins deja la nivel global, printre firmele vizate numarandu-se giganti de talia Wanda Group, Anbang Insurance si Fosun.

Li sustine ca o parte dintre aceste firme au realizat investitii intr-un mod suspect in ultimii 2-3 ani, iar noua generatie de lideri ai partidului ar putea da o lovitura rapida increngaturilor care exista in sistemul subteran de relatii si sfere de influenta care caracterizeaza mediul politic si de afaceri din China.

De altfel, profesorul universitar sustine ca o noua super-agentie cu drept de control in diverse sfere din societate va fi creata dupa organizarea Congresului. "Nu are rost sa actioneze segmentat. Au nevoie de o agentie unica cu drept de supraveghere totala", a mai spus Li Daokui.

Afirmatiile sale par sa fie sustinute si de retragerea rapida din fruntea companiei Anbang Insurance a unuia dintre cei supusi investigatiilor recent lansate de autoritatile de la Beijing.

Wu Xiaohu, presedintele firmei, si-a inaintat demisia la inceputul acestei luni, cu doar cateva saptamani inaintea anuntului oficial de incepere a investigatiilor.

#lideri noi China, #investigatii coruptie China, #lupta anticoruptie, #reforme china , #China