Rusia si China isi unesc fortele aerospatiale. Ce urmeaza?

Marti, 30 Iunie 2015, ora 17:48
3336 citiri
Rusia si China isi unesc fortele aerospatiale. Ce urmeaza?
Foto: Pixabay

Rusia si China sunt pe cale sa realizeze o alianta aerospatiala prin care sa dezvolte in comun misiuni spatiale, inclusiv pe Luna. Cooperarea in domeniul aerospatial a fost pusa in discutie inca de anul trecut, dar abia acum prinde contur.

Cele doua tari ar urma sa dezvolte in comun infrastructura pentru misiuni spatiale cu echipaj uman, in acelasi timp sincronizandu-si aparatura si interfata tehnologica, arata agentia rusa Sputnik News.

Interesati de explorarea Lunii

"Partea chineza si-a manifestat dorinta de a colabora pentru a crea infrastructura necesara explorarii Lunii de catre cosmonauti", a confirmat Denis Kravchenko, directorul general adjunct al United Rocket and Space Corporation din Rusia.

Planurile pentru crearea aliantei aerospatiale ruso-chineze au prins avant incepand de luna trecuta. In aprilie deja, vicepremierul rus Dimitry Rogozin anunta ca cele doua parti intentioneaza sa creeze o statie lunara permanenta pentru cosmonautii din Rusia si China.

"China este interesata de dezvoltarea cooperarii in construirea de motoare pentru navetele spatiale si vrea sa dezvoltam o companie mixta pentru a le realiza.

Pe noi ne interesaza mai mult sa le comercializam. Vom vinde acest tip de motoare", a mai spus Kravchenko.

Anuntul facut de rusi si chinezi coincide cu cresterea ingrijorarii oficialilor din Statele Unite asupra vulnerabilitatii de care dau dovada tehnologiile folosite in programul spatial american.

Adjunctul Secretarului de Stat al Apararii, Robert Work, afirma in urma cu o saptamana ca spatiul cosmic a devenit un domeniu operational contestat, in cazul in care evenimentele ar duce la o inclestare armata in domeniu.

Pentru a centraliza datele mai multor servicii, Work a anuntat ca SUA va infiinta pana la sfarsitul anului o noua agentie: Space Operation Center.

Pe de alta parte, China si Rusia au semnat inca de anul trecut, in cadrul Shanghai Cooperation Organization, o declaratie comuna privind neproliferarea cursei inarmarii in spatiul cosmic.

#cooperare spatiala Rusia China, #program spatial ruso chinez, #program spatial SUA , #China