Rio Tinto a mituit executivii a 16 companii chineze din sectorul siderurgic

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 12:38
1123 citiri
Rio Tinto a mituit executivii a 16 companii chineze din sectorul siderurgic

Oficialii celor 16 companii chineze din sectorul siderurgic, care au participat in 2009 la discutiile despre pretul minereului de fier, au fost mituiti de angajatii Rio Tinto, a spus o persoana apropiata situatiei, scrie China Daily, citat de NewsIn.

Sursa a spus ca, daca aceste companii nu acceptau, atunci riscau sa nu mai primeasca minereu de fier.

China a anuntat ca are "dovezi suficiente" ca oficialii Rio Tinto au furat secrete de stat si au adus statului prejudicii enorme, ceea ce afecteaza interesele economice si securitatea Chinei.

Aceeasi sursa spune ca Rio Tinto a obtinut date industriale secrete din partea unor oficiali chinezi ce lucrau in companiile respective, ceea ce reprezinta "o practica extinsa" in aceasta industrie.

Stirea vine in contextul in care China a arestat recent patru angajati ai grupului Rio Tinto, suspectati ca au furat secrete ale statului chinez.

Arestarea angajatilor Rio face parte dintr-o investigatie mai larga derulata in randul traderilor si companiilor siderurgice, a anuntat Australian Financial Review.

Companiile siderurgice si producatorii de minereu de fier din China continua cele mai lungi negocieri din ultimii 40 de ani, de la implementarea sistemului de stabilire anuala a preturilor pentru materiile prime din industria otelului.

China, cel mai mare cumparator de minereu de fier, a respins propunere Rio, de reducere a preturilor cu 33%, ce a fost acceptata in Coreea de Sud si in Japonia, si incearca sa obtina o reducere mai semnificativa a preturilor, pentru a compensa scaderea profiturilor si a cererii. 

#angajati, # companii, # executivi, # negocieri , #China