Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rezervele valutare ale Chinei au scazut prima data in peste un deceniu

Rezervele valutare ale Chinei au scazut prima data in peste un deceniu


Uriasele rezerve valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au scazut in trimestrul al patrulea, pentru prima data in mai mult de un deceniu, cu 20,5 miliarde de dolari, la aproape 3.200 miliarde de dolari.

Declinul rezervelor a fost cauzat de diminuarea excedentului comercial si a intrarilor de capital, la fel ca pe multe alte piete emergente.

Aceasta este prima scadere a rezervelor valutare de la criza financiara asiatica din 1998, scrie Financial Times.

Scaderea este probabil temporara, considera analistii, iar avansul ar putea fi reluat in acest an, intr-un ritm mai lent insa comparativ cu anii trecuti, ca urmare a trendului de diminuare a excedentului comercial.

In ultimii cinci ani, China a acumulat in medie 160 de miliarde de dolari in fiecare trimestru.

Desi invidiata de alte state, China are si probleme din cauza rezervei valutare, intre care cea mai importanta este efectul inflationist.

Sursa cresterii rezervelor valutare a fost mentinerea monedei locale la un curs artificial scazut fata de dolar. Banca nationala a Chinei este astfel obligata sa cumpere cea mai mare parte a valutei care intra in tara, injectand moneda proprie in sistemul financiar.

Pentru a impiedica o inflatie puternica din cauza banilor tipariti, banca trebuie sa deruleze constant operatiuni de sterilizare.In cadrul acestora, rata rezervelor minime obligatorii pentru bancile comerciale s-a situat aproape tot anul trecut la nivelul record de 21,5%.

Declinul rezervelor valutare a ajutat insa China sa relaxeze regulile privind depozitele obligatorii ale bancilor, eliberand astfel bani in economie, pentru a stimula cresterea.

Banca centrala a redus rata rezervelor minime obligatorii in noiembrie, iar analistii se asteapta la o serie de noi astfel de decizii in lunile urmatoare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1138 ori