"Revolutia umbrelelor" din Hong Kong genereaza manifestatii de sustinere in toata lumea

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 09:58
1376 citiri
"Revolutia umbrelelor" din Hong Kong genereaza manifestatii de sustinere in toata lumea
Sursa foto: Mashable

In timp ce zeci de manifestanti prodemocratie s-au reunit miercuri la Hong Kong pentru o demonstratie de forta de Ziua Nationala a Chinei, noi sustineri s-au facut auzite din diverse parti ale globului.

Chris Patten, ultimul guvernator al coloniei britanice Hong Kong, a facut apel la un "dialog real" care sa raspunda "aspiratiilor legitime" ale manifestantilor prodemocratie din teritoriul retrocedat in 1997 Chinei, conform Mediafax.

"Cred ca trebuie sa vedem cum dialogul inlocuieste gazele lacrimogene sau paralizante", a declarat Patten intr-un interviu pentru BBC.

Anterior in cursul zilei, laureatul premiului Nobel pentru Pace, sud-africanul Desmond Tutu, a salutat curajul manifestantilor.

"Ma rog pentru ca vocea poporului din Hong Kong sa nu fie sugrumata nicioada", a declarat eroul luptei antiapartheid intr-un comunicat. "Si ma rog pentru ca Guvernul drept si plin de compasiune al Beijingului sa nu se teama de vointa poporului sau".

Marcand in modul lor 65 de ani de la intemeierea Republicii Populare China, manifestantii care cer introducerea votului universal deplin in 2017 au ocupat din nou centrul Hong Kong-ului miercuri, fiind mai numerosi decat oricand, desi nicio estimare fiabila nu era disponibila.

revolutia umbrelelor, sustinuta pe continete diferite

Manifestatii de sustinere a "revolutiei umbrelelor" au avut loc pe diferite continente.

Manifestantii au fost in numar de aproximativ 4.000 la Taipei, 2.000 la Londra si 300 la Auckland. Alte evenimente ar urma sa aiba loc in 23 de orase din lume, intre care Paris, Melbourne, si Washington.

In fata ambasadei Chinei din centrul Londrei, manifestantii arborau umbrele negre si galbene, o referire la cele folosite de locuitorii din Hong Kong pentru a se proteja de gazele lacrimogene.

"Hong Kong - lumea va sustine", sau "Nu ne puteti ucide pe toti", se putea citi pe pancartele realizate in graba pornind de la cutii de cereale sau paste.

In Taiwan, multimea a cantat melodia "Boundless Oceans, Vast Skies" a grupului din Hong Kong Beyond, care a devenit unul dintre imnurile protestului.

"Am avut sentimentul ca trebuie sa ma mobilizez intr-un moment in care Hong Kong a ajuns la un moment de viata si de moarte", a declarat Lun Hon Wing, un manifestant din Hong Kong, student la universitatea nationala Sun Yat-sen din Taiwan.

Primindu-l pe omologul sau Wang Yi la Departamentul de Stat, seful diplomatiei americane a lansat un apel la "retinere" si a reafirmat "sustinerea" acordata de Statele Unite "sufragiului universal la Hong Kong".

Yi a replicat ca manifestatiile tin de "afacerile interne ale Chinei".

Marti, Marea Britanie, fosta putere coloniala, a anuntat prin intermediul vicepremierului Nick Clegg, convocarea ambasadorului Chinei pentru a-si exprima "ingrijorarea" si "consternarea".

Ban Ki-moon a cerut rezolvarea pasnica a diferendului

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut Guvernului chinez si manifestantilor sa isi rezolve pasnic diferendul, iar Franta a facut apel la un "dialog pasnic" intre miscarea prodemocratie si autoritatile de la Hong Kong.

Campania de nesupunere civila care dureaza de mai multe zile in aceasta fosta colonie britanie s-a intensificat brusc in ultimele zile, provocand cea mai grava criza politica de la retrocedarea Hong Kong-ului catre China, in 1997.

#revolutie hong kong, #revolutia umbrelelor, #manifestatii china , #China