Razboiul valutelor: Devalorizarea monedei din China, semnal pentru americani

Joi, 13 August 2015, ora 11:45
3744 citiri
Razboiul valutelor: Devalorizarea monedei din China, semnal pentru americani
Foto: Pixabay

Miscarea surprinzatoare a Bancii Populare a Chinei de a lasa piata interna sa stabileasca valoarea cursului de schimb yuan/dolar se prelungeste pentru inca o zi, ce-a de-a treia consecutiva.

Alarma privind declansarea unui razboi al valutelor a fost deja trasa in piata globala, dar analistii Stratfor cred ca noua politica monetara a Beijingului este justificata de evolutia altor doua valute de larga circulatie: yenul si euro.

Reforma si protectionism

Devalorizarea yuanului pana la minimul atins in ultimii 4 ani in raport cu dolarul este un semn ca oficialii de la Beijing sunt decisi sa se debaraseze de influenta dolarului in tranzactiile internationale.

Desigur, aceasta tendinta alimenteaza panica investitorilor si analistilor, care se tem de o constanta interventie a bancii centrale din China in stabilirea cursului de schimb a yuanului.

Dar, pe de alta parte, evolutia yuanului din ultimele zile demonstreaza ca in China se petrece o schimbare care era deja prinsa in programul de reforme al Beijingului.

Politica de pana acum a oficialilor chinezi, de a tine evolutia monedei nationale cat mai strans legata de cea a dolarului, s-a dovedit a avea efecte secundare.

In ultimii ani, doua dintre valutele importante de pe piata, yenul si euro, au suferit deprecieri constante in fata dolarului american, ca urmare a presiunii deflationiste si a programelor de relaxare cantitativa initiate de bancile centrale din Japonia si Europa.

Yenul a pierdut aproape 33% din valoare in fata dolarului, din 2012 si pana in prezent, iar in cazul monedei euro se vorbeste tot mai des de atingerea paritatii cu dolarul pana la sfarsitul acestui an.

In tot acest timp, yuanul s-a mentinut in coasta dolarului, suferind insa, ca urmare a aprecierii lui, in tranzactiile cu partenerii comerciali ai Chinei.

De fapt, din iunie 2014 si pana acum, yuanul s-a dovedit cea mai performanta valuta de pe piata, apreciindu-se cu 13,5%, mai mult decat dolarul (12,8%) sau francul elvetian (11,4%).

Din perspectiva Beijingului, legatura stransa dintre yuan si dolar nu a facut decat sa submineze competitivitatea marfurilor chinezesti exportate pe pietele din Europa si Japonia.

In directii opuse

Datele statistice din China referitoare la exportul din luna iulie arata o scadere de 8%, consecinta a aprecierii monedei proprii si a cresterii economice in scadere din acest an.

Din acest punct de vedere, devalorizarea yuanului este o consecinta fireasca a evenimentelor survenite in ultimele luni in economia chineza.

Chiar si asa insa, miscarea facuta de Banca Populara a Chinei in cursul acestei saptamani nu va ajuta in mod deosebit exporturile din tara, ci are rolul de a semnaliza altceva.

Cu oscilatii de 2% fata de cursul mediu de tranzactionare anuntat este greu sa reduca dintr-o data efectul celor 13,5 procente acumulate intr-un an.

In schimb, oficialii din banca centrala de la Beijing par decisi sa dea un semnal clar ca, din acest moment, yuanul nu va evolua in aceeasi directie cu dolarul american.

Datele statistice ale economiei americane, prezentate in luna iulie, lasa destule sperante pentru cei care asteapta o crestere a dobanzii de referinta in septembrie si la sfarsitul acestui an.

Practic, China semnalizeaza ca nu are de gand sa urmeze aceeasi politica si pare decisa sa lase yuanul sa se deprecieze daca va fi nevoie.

Show pentru FMI

Obiectivul principal al Chinei, in ceea ce priveste yuanul, ramane accederea monedei in cosul valutelor de rezerva al FMI.

Nu mai departe de saptamana trecuta, expertii Fondului au recomandat amanarea cu inca un an a acestei decizii, motivand ca valuta din China nu indeplineste criteriile unei monede de folosinta libera la nivel international.

Cresterea impactului semnificativ pe care piata interna de capital il are in stabilirea cursului de schimb al yuanului pare sa fie un raspuns menit sa linisteasca aceste temeri si care a primit si un prim semnal favorabil din partea FMI.

Dincolo de show-ul pus in scena pentru institutia internationala de credit, China are de infruntat un alt pericol legat de devalorizarea propriei monede.

In acest moment, oficialii de la Beijing par sa fi inteles ca modelul economic axat pe export nu are cum sa mai dea roade intr-o piata globala care se misca tot mai incet.

In schimb, trecerea la o economie bazata pe consum poate fi destul de dura in conditiile in care yuanul nu mai are o valoare ridicata in raport cu alte valute.

Oricat de dureroasa se va dovedi aceasta insa, Beijingul nu are decat o singura cale de urmat pentru a efectua aceasta tranzitie, aceea de a lasa piata sa influenteze cat mai mult cursul de schimb al monedei proprii.

Iar acesta poate fi, cu adevarat, un spectacol demn de urmarit.

#razboi valute, #curs valutar yuan dolar, #politica monetara China , #China