PICATURA CHINEZEASCA: China isi lasa moneda sa se aprecieze

Miercuri, 24 August 2011, ora 12:32
2602 citiri
PICATURA CHINEZEASCA: China isi lasa moneda sa se aprecieze

Autoritatile chineze ar putea lasa cursul dolar/renminbi sa urce in urmatoarele luni pentru a putea tine in frau inflatia. In ultimele 12 luni, renminbi s-a apreciat cu 6% fata de dolar, potrivit Project Syndicate.

O crestere mai rapida a cursului de schimb dolar-renminbi ar contracta exporturile Chinei si ar duce la cresterea importurilor. Aceasta ar permite altor tari din Asia sa profite in detrimentul producatorilor chinezi.

Potrivit analistilor intrenationali, exista doua motive pentru care guvernul chinez ar alege o astfel de politica monetara: pentru a-si reduce portofoliul de risc si pentru a tine in frau inflatia.

Portofoliul existent al Chinei in valoare de 3000 de miliarde de dolari investiti in obligatiuni americane si alte titluri de valoare externe se expune, la randul lui, la doua riscuri distincte: inflatia din SUA si Europa pe de o parte si devalorizarea rapida a dolarului fata de euro si alte monede, pe de alta parte.

Inflatia din SUA si Europa ar reduce valoarea de cumparare a obligatiunilor americane si a titlurilor europene. Prin urmare, cu aceeasi bani chinezii ar cumpara mai putine bunuri pe piata mondiala.

Chiar daca nu ar exista o crestere a ratelor inflatiei, o scadere brusca a valorii dolarului in raport cu euro si alte valute straine ar reduce valoarea de cumparare.

De aceea, China are tot dreptul sa se ingrijoreze cu privire la caderea dolarului cu 10% fata de euro din ultimul an.

Singura solutie pentru China ar fi sa-si reduca cantitatea de titluri de valoare pe care le detine. Insa, China nu poate reduce volumul unor astfel de obligatiuni atata timp cat inregistreaza un surplus de cont curent.

Al doilea motiv pentru care autoritatile chineze ar dori sa aprecieze moneda ar fi reducerea ratei inflatiei.

Un renminbi puternic ar reduce costurile pentru consumatorii chinezi si pentru firmele chineze care importa.

Reducerea costurilor importurilor ar avea efecte semnificative in economie intrucat China importa o gama larga de bunuri de consum, echipamente si materii prime. Importurile anuale ale Chinei reprezinta 40% din PIB.

Unul din obiectivele principale ale statului chinez il reprezinta cresterea veniturilor gospodarilor si cheltuielilor de consum, intr-un ritm mai rapid decat cel al cresterii PIB-ului.

O crestere a cheltuielilor de uz casnic la nivelul actual al exporturilor ar cauza blocaje de productie, ceea ce ar duce instantaneu la cresterea rapida a preturilor.

Privind inapoi la 2010, preturile la bunurile de consum au crescut cu aproximativ 6,5%, in timp ce in SUA preturile au crescut doar cu 3,5%. Aceasta diferenta de 3% arata ca rata de schimb dolar-renminbi a crescut cu 9% in ultimul an.

In opinia economistilor, nu exista nici o indoiala ca o mare parte a inflatiei din China a fost provocata de cresterea preturilor la locuinte, legume si alte produse.

Rata de schimb dolar-renminbi este doar un factor care influenteaza competitivitatea comerciala a Chinei.

Astfel, in timp ce renminbi a crescut in raport cu dolarul, moneda americana a scazut fata de celelate valute importante. Declinul dolarului cu 10% fata de euro din ultimele 12 luni arata ca renminbi s-a depreciat cu aproximativ 4% fata de euro.

De asemenea, francul elvetian a crescut cu 40% fata de dolar si cu 30% fata de renminbi.

Potrivit ultimelor estimari, moneda americana va continua sa se deprecieze in raport cu euro si alte monede in urmatorii 7 ani.

Prin urmare, China va putea sa lase renminbi sa se aprecieze puternic fata de dolar daca doreste sa ridice valoarea acesta, cu scopul de a reduce riscul de portofoliu si de a tine in frau inflatia.

#apreciere moneda china, #curs valutar renminbi dolar, #depreciere dolar, #economie china, #inflatie china, #moneda china , #China