Piata auto de lux din China scade din cauza cumpatarii impuse de stat angajatilor publici

Vineri, 24 Mai 2013, ora 08:24
1113 citiri
Piata auto de lux din China scade din cauza cumpatarii impuse de stat angajatilor publici

Preturile masinilor de lux importate in China au inregistrat in aprilie cea mai mare scadere incepand de la sfarsitul anului trecut, un nou semn al temperarii cererii pentru produse scumpe, in contextul unei campanii a guvernului pentru limitarea cheltuielilor excesive in randul angajatilor statului.

Declinul a fost de 3,4% in aprilie, fata de aceeasi luna a anului anterior, a declarat Cheng Xiaodong, seful departamentului de monitorizare a preturilor auto din cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Nationala si Reforma, principalul organism de planificare economica din China.

"Este o perioada speciala, intrucat cererea pentru masini de lux importate este limitata (de masurile statului, n.r.). Preturile masinilor importate ar putea sa scada in continuare, iar cererea in viitor va veni mai ales din partea cumparatorilor privati", a declarat Cheng, intr-un interviu telefonic.

Cererea pentru masini produse in afara Chinei - de obicei autovehicule de lux, din cauza unei taxe de import de 25% - a incetinit dupa ce presedintele Xi Jinping a inceput o campanie pentru reducerea cheltuielilor extravagante ale angajatilor publici si companiilor de stat. Preturile altor bunuri de lux, precum lichiorul Moutai si ceaiul Longjing, au scazut de asemenea in acest an.

Comisia Militara Centrala a Chinei a interzis, incepand din mai, cumpararea de masini de lux.

Importurile excesive de anul trecut au pus, de asemenea, presiune asupra preturilor, a declarat secretarul general al Asociatiei Producatorilor Auto din China, Dong Yang.

Stocurile de masini importate acopereau in martie vanzarile pentru 2,39 luni, fata de nivelul de 1,5 luni considerat normal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#preturi masini scumpe China, #piata auto china , #China