Petrolul Irakului, exploatat de chinezi

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 14:53
1654 citiri
Petrolul Irakului, exploatat de chinezi

China a devenit in aceasta saptamana cel mai mare operator strain din sectorul petrolier irakian, devansand mari grupuri internationale in tara ce se afla pe locul trei in lume dupa volumul rezervelor de petrol, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Ceea ce frapeaza este venirea in forta a companiilor din China, in contextul in care Irakul era, pana la nationalizarea totala a sectorului petrolier, in 1975, o piata controlata de britanici", a declarat Ruba Husari, fondatorul site-ului specializat Iraq Oil Forum. Compania chineza CNPC, asociata cu grupul britanic BP, a semnat marti un acord final pentru exploatarea campului Rumaila, din sudul Irakului, cel mai mare camp petrolifer al tarii, ce are rezerve estimate la 17,7 miliarde barili.

Contractul de servicii incheiat cu CNPC are o valabilitate de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire pentru inca cinci ani. CNPC detine o participatie de 37% in cadrul consortiului, in timp ce BP are 38%, iar guvernul de la Bagdad - 25%. Obiectivul este de a majora productia de la 1 milion barili/zi la 2,85 milioane barili in urmatorii sase ani, a anuntat ministrul irakian al petrolului, Hussein Shahristani.

Grupul CNPC este deja prezent in Irak, fiind prima companie straina care a incheiat un contract de exploatare cu aceasta tara dupa caderea regimului lui Saddam Hussein, in urma cu sase ani. In august 2008, compania a obtinut drepturi de exploatare in cadrul campului al-Ahdab, situat la 220 kilometri la sud de Bagdad, ce contine zacaminte de un miliard de barili si in cadrul caruia s-a angajat sa investeasca 3 miliarde dolari. Este singurul contract semnat in 1997, in timpul regimului lui Saddam Hussein, pe care noul regim l-a reluat dupa renegocierea conditiilor.

"In 2011, vom produce 40.000 barili/zi, iar peste sase ani 115.000 barili/zi", a declarat directorul general CNPC, Jiang Jemin, afirmand ca incearca sa ofere "un bun exemplu pentru reconstructia din Irak". Dorinta Chinei de a fi prezenta in Irak a fost anuntata la prima prezentare a ofertelor, in luna iunie. Patru companii chineze selectionate - CNPC, CNOOC, SINOCHEM si SINOPEC - s-au regasit in opt din cele 14 consortii formate. Dorinta de a fi prezenti in Irak a determinat SINOPEC sa intre pe piata din Kurdistan (nord-estul Irakului), prin cumpararea companiei ADDAX, preluand astfel drepturile de exploatare in regiunea autonoma.

Miscarea a nemultumit guvernul central, ce a exclus grupul din licitatiile viitoare. Contrar companiior petroliere occidentale, CNPC si BP au decis ca este mai bine sa accepte conditiile irakiene, chiar daca nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor, decat sa piarda piata. "Strategia Chinei consta in intrarea pe pietele producatoare de petrol, pentru a-si garanta siguranta aprovizionarii pe termen lung.

Companiile nu au aceleasi constrangeri ca rivalii occidentali, ce trebuie sa realizeze profit pentru a multumi actionarii", a explicat Ruba Husari. China intentioneaza sa abordeze aceeasi strategie agresiva in cadrul celui de-al doilea tur de oferte organizat de Irak pe 11 si 12 decembrie, cand zece contracte pentru campuri inca neexploatate urmeaza sa fie licitate. 

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
#china, #companii, #petrol, #profit , #China