Pentagonul este speriat de China: Ne contesta suprematia aero-spatiala

Marti, 23 Iunie 2015, ora 15:54
9270 citiri
Pentagonul este speriat de China: Ne contesta suprematia aero-spatiala
Foto: Wikimedia

China depune eforturi majore pentru a contesta superioritatea militara a Statelor Unite in domeniul aero-spatial, fortand Pentagonul sa investeasca masiv in noi tehnologii care sa tina rivalii asiatici la distanta, a recunoscut la inceputul acestei saptamani, secretarul adjunct al Apararii, Robert Work.

Oficialul american a admis, in fata unei audiente formate din experti militari si civili, existenta unei competitii acerbe intre Washington si Beijing, mentionand ca se observa o rapida reducere a handicapului tehnologic din partea Chinei, anunta Reuters.

Razboiul stelelor

In doar cativa ani, China a reusit sa dezvolte aeronave invizibile radarelor, avioane de recunoastere avansate, rachete balistice sofisticate si echipamente perfomante de razboi electronic.

"Chiar daca speram in construirea unei relatii de parteneriat cu China, Pentagonul nu poate trece cu vederea aspectele competitive ale acestei relatii, in special in domeniul militar, o zona unde China inregistreaza progrese majore", a declarat Robert Work.

La randul lor, oficialii chinezi din domeniul Aparari au declarat pentru agentia de presa Xinhua ca inovatiile din domeniul militar ar trebui accelerate.

"Echipamentul nostru militar nu mai este realizat in baza cercetarii facute pentru a reduce handicapul tehnologic. Am trecut la inovatii independente", a afirmat Xu Qiliang, vicepresedintele Comitetului Militar Central de la Beijing.

Work a plasat remarcile sale referitoare la competitia dintre SUA si China in speech-ul inaugural prilejuit de prima conferinta a China Aerospace Studies Initiative, o organizatie rezultata din cooperarea US Air Force si Rand Corporation.

Initiativa tinde sa sporeasca cunostintele americanilor in privinta ambitiilor aero-spatiale manifestate de Beijing.

Paza buna...

In acelasi timp, Washingtonul gazduia o delegatie de cateva sute de oficiali chinezi sositi in capitala americana cu prilejul Forumului de Dialog Economic si Strategic SUA-China.

Work a negat faptul ca sincronizarea celor doua evenimente ar avea un inteles ascuns, declarand ca relatiile bilaterale dintre cele doua tari vizeaza atat masuri de cooperare, cat si masuri competitionale.

"Speram ca in timp cooperarea sa predomine in fata competitiei. Ca departament al Apararii, noi reprezentam bariera de protectie, asa ca trebuie sa tinem seama de capabilitatile Chinei pentru a putea contracara orice surpriza", a afirmat reprezentantul Pentagonului.

Work a facut referire si la un studiu al cercetatorilor de la Harvard, prin care se demonstreaza ca, in cele mai multe cazuri, competitia intre o putere in curs de afirmare si una recunoscuta degenereaza intr-un conflict armat.

Ca masura de protectie, Departamentul Apararii din SUA sustine ca nu intrevede alta solutie decat accelerarea competitiei in domeniul militar.

"Stele Unite au considerat ca cea mai buna bariera de protectie o reprezinta scutul nuclear si o forta militara conventionala capabila sa faca fata oricarui adversar", a punctat Work.

Adjunctul Apararii americane a aratat ca in ultimii 25 de ani, SUA s-a bazat pe superioritatea sa tehnologica, dar ca aceasta incepe sa se erodeze in fata noilor provocari.

#competie SUA China, #rivalitate militara SUA China, #protectie militara Pentagon, #tehnologii militare China , #China