Oettinger cearta tarile europene fiindca nu au investit suficient in energie

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 21:07
1150 citiri
Oettinger cearta tarile europene fiindca nu au investit suficient in energie

Tarile europene nu au investit suficient in ultimii 20 ani in infrastructura energetica si se limiteaza la a stabili in ce culoare sa vopseasca centralele energetice existente, in timp ce China a construit recent 35 termocentrale, a declarat, miercuri, comisarul UE pentru energie, Gunther Oettinger, potrivit Mediafax.

El a aratat ca interconectarea retelelor energetice de productie si transport catre est, proceduri simplificate de autorizare si o contorizare inteligenta sunt elementele esentiale pentru a asigura o eficienta energetica.

In cadrul conferintei privind finantarea infrastructurii Europei, organizata la Bruxelles de ALDE si prezidata de europarlamentarul Adina Valean, comisarul european a pledat pentru un sistem comunitar integrat de productie si distributie a energiei, precizand ca Uniunea Europeana va aloca in acest sens 200 de miliarde euro pentru exercitiul bugetar 2013-2020.

Oettinger a aratat ca, in ultimii 20 de ani, tarile europene nu au investit suficient in infrastructura energetica, pe masura investitiilor in infrastructura de transport sau in cea de comunicatii si a apreciat ca, pentru a atrage investitori privati, este necesar ca reglementarile de autorizare a noilor proiecte sa fie simplificate.

Potrivit comisarului, la nivelul CE va fi decisa reducerea numarului autoritatilor implicate in autorizarea unui proiect energetic.

"China a construit in ultima perioada nu mai putin de 35 termocentrale, in timp ce in tarile europene se intreaba doar in ce culoare sa vopseasca centralele energetice existente", a afirmat comisarul european.

In opinia acestuia, pe masura extinderii UE este nevoie de integrarea mai eficienta a retelelor de productie si distributie din noile state membre cu cele din restul Europei, in special din est, precum Croatia sau Serbia.

"Astfel de retele integrate sunt in interesul Uniunii Europene, dar pentru crearea lor este nevoie de schimbari legislative", a spus Oettinger.

Pe langa investitiile in interconectare si simplificarea procedurilor de autorizare, comisarul UE a atentionat si asupra necesitatii implementarii unei "contorizari inteligente", care sa ii ofere consumatorului toate datele necesare, asemenea unei facturi de telefonie mobila, pe baza carora acesta sa isi poata stabili un plan de consum eficient.

"Implementarea unei contorizari inteligente ii va permite, de exemplu, consumatorului sa stie cat plateste ziua sau noaptea sau cand poate porni masina de spalat la un tarif mai mic, contribuind la eficienta energetica", a sustinut Oettinger.

#infrastructura energetica, #centrale energetice, #energie, #termocentrale , #China