OCDE: Creditarea excesiva ar putea ameninta stabilitatea bancilor din China

Marti, 02 Februarie 2010, ora 11:53
1132 citiri
OCDE: Creditarea excesiva ar putea ameninta stabilitatea bancilor din China

Excesul creditarii bancare in China ar putea ameninta stabilitatea institutiilor financiare ale celei de-a treia economii a planetei, a avertizat marti Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), intr-un raport referitor la reforme structurale si ale pietelor, potrivit AFP, preluat de NewsIn.

In acelasi raport, OCDE subliniaza performantele economice ale Chinei, care au iesit in evidenta in urma recesiunii globale.

"China s-a indepartat rapid (de criza) si a fost un motor de crestere pentru economia mondiala", a declarat economistul sef al OCDE, Pier Carlo Padoan, care este si vicesecretar al general al organizatiei, la prezentarea raportului intr-o conferinta de presa la Beijing.

Redresarea s-a datorat in principal masurilor anticriza luate de guvern, care s-au axat la randul lor pe investitii in infrastructura si pe creditare, pe care Beijingul a mizat anul trecut.

"Dar in timp ce bancile chineze au fost protejate pana in prezent de incetinirea inregistrata la nivel mondial, accelerarea imprumuturilor de la inceputul lui 2009 a adus riscul unei noi cresteri a imprumuturilor neperformante in anii urmatori", se mai arata in studiu.

OCDE este preocupata, de asemenea, de cresterea rapida a presiunilor inflationiste, potrivit economistului Richard Herd.

"Suntem multumiti ca riscurile deflationiste care erau semnificative s-au risipit, dar acum riscurile inflationiste apar intr-un mod ingrijorator", a spus el, subliniind ca evolutia acestora ar trebui sa fie supravegheata indeaproape.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#china, # creditare, # banci, # motor crestere economie , #China