O jurnalista renumita din China, judecata pentru divulgarea de 'secrete de stat'

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 09:58
1090 citiri
O jurnalista renumita din China, judecata pentru divulgarea de 'secrete de stat'
Foto: South China Morning Post

Procesul unei renumite jurnaliste chineze, acuzata ca a divulgat 'secrete de stat', a inceput vineri la Beijing, in ciuda apelurilor la eliberarea sa lansate de organizatiile pentru apararea drepturilor omului, relateaza AFP.

Gao Yu (70 de ani) a comparut in fata instantei intr-o audiere cu usile inchise si risca inchisoarea pe viata pentru acuzatii de care sustine ca nu se face vinovata. Presa straina nu a primit permisiunea de a patrunde in tribunal.

Fosta titulara a postului de redactor-sef adjunct al revistei 'Economics Weekly' a fost arestata in aprilie, intr-un val de actiuni care au vizat militanti pentru drepturile omului in apropierea implinirii a 25 de ani de la protestele reprimate din piata Tiananmen.

Jurnalista este acuzata ca 'a transmis secrete de stat unor surse din afara Chinei', a indicat politia din Beijing.

Mai precis, potrivit organizatiei Human Rights Watch (HRW), i se reproseaza ca a trimis unui site cu sediul in SUA un document intern al Partidului comunist chinez care milita pentru o consolidare a cenzurii impotriva ideilor reformiste.

La 8 mai, Gao Yu, recompensata cu mai multe premii internationale, a aparut la televiziunea de stat chineza, intr-un reportaj in care isi marturisea vinovatia. Dar, le-a explicat ea mai tarziu avocatilor sai, aceste marturisiri au fost obtinute prin amenintari.

'Confesiunea publica', procedeu tipic totalitar aparut din epoca maoista, cunoaste o a doua tinerete sub regimul presedintelui Xi Jinping, care duce o campanie pentru consolidarea 'autoritatii legii'.

'Cred ca sunt responsabila de actiuni care au incalcat legea si au adus atingere intereselor tarii', a declarat Gao Yu in confesiunea televizata. 'Am comis o mare greseala. Imi recunosc vinovatia si mi-am invatat lectiile din aceasta experienta', a adaugat ea.

Gao Yu, laureata a Premiului mondial pentru libertatea presei al UNESCO

Procesul lui Gao Yu, prima laureata in 1997 a Premiului mondial pentru libertatea presei al UNESCO, a provocat vineri condamnari din partea mai multor organizatii de aparare a libertatilor.

Este 'un atac frontal impotriva libertatii de exprimare si de acces la informare', a apreciat Sophie Richardson, directoarea pentru China a HRW.

'Dna Gao este ultima victima a legii privind secretele de stat, arbitrara si vaga, la care autoritatile au recurs pentru a viza militanti pentru libertate', a spus la randul sau William Nee, de la Amnesty International.

Gao Yu a mai fost acuzata o data de divulgarea de 'secrete de stat', un capat de acuzare care i-a atras o condamnare la sase ani de inchisoare in 1993. Ea a fost eliberata in 1999 din 'motive medicale'.

Jurnalista de investigatii a participat la manifestarile pentru democratie din piata Tiananmen in 1989, dupa care a suferit o prima incarcerare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#china jurnalista, #gao arestare , #China