Criza economica nu s-a incheiat. In fapt, abia a inceput, este de parere Simon Johnson, un reputat economist din Statele Unitea. Johnson, fost director al Fondului Monetar International, a declarat la postul TV CNBC ca exista posibilitatatea aparitiei, in perioada imediat urmatoare, a unei catastrofe financiare.
"In Statele Unite ne bazam pe faptul ca
statul o sa salveze la infinit bancile, asa cum a facut-o in septembrie 2008 si in lunile care au urmat. In general, exista credinta ca
nu se pot succede doua crize financiare, iar oamenii sunt linistiti, in timp ce noi ne pregatim in urmatoarele 12 luni pentru o noua catastrofa finaciara", a spus Johnson intr-un interviu la CNBC.
Economistul crede ca bancile nu au invatat nimic din criza. Activele celor mai mari sase banci din SUA reprezinta 60% din PIB. Ele s-au marit in timpul crizei, iar marii jucatori pe pietele financiare sunt gata sa-si asume noi riscuri. Daca bancile spun ca nu-si asuma riscuri, este pentru ca nu-si dau seama ca o fac.
Vorbind despre modul in care ar putea fi evitata o noua criza, Simon Johnson a spus ca "Statul este ingrijorat, dar nu stie ce sa faca, iar bancile au inceput sa se comporte intr-un mod cu adevarat iresponsabil", investind in diverse bunuri sau in tari precum China, unde toata lumea crede ca vor creste preturile.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.