Modelul China: Cum sa asiguri 30 de milioane de angajati pana in 2050

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 13:44
2399 citiri
Modelul China: Cum sa asiguri 30 de milioane de angajati pana in 2050
Foto: Wikimedia

In China, trecerea de la sistemul familiilor cu un copil la cel cu doua odrasle are in spate ingrijorarea liderilor de la Beijing privind disparitia fortei de munca din tara asiatica.

Un oficial chinez a admis ca acordul dat de stat pentru nasterea celui de-al doilea copil in familiile din China ar urma sa aduca pe piata muncii un numar de 30 de milioane de angajati pana in 2050, relateaza agentia Asociated Press.

Mame eligibile

Wang Pei'an, purtatorul de cuvant al Comitetului de Planning Familial si Sanatate Publica a afirmat ca peste 90 de milioane de femei din China sunt eligibile pentru a avea al doilea copil.

Noua politica ar urma sa adauge un spor natural de 3 milioane de copii nascuti in fiecare an, in primii ani de la relansarea programului, crede Wang.

Anul trecut, in China s-au inregistrat 16,87 milioane de nasteri, ceea ce inseamna ca cifra nou-nascutilor din 2016 ar putea sa fie de aproximativ 20 de milioane.

Lu Jiehua, expert in politici demografice la Universitatea Peking crede ca estimarea de 30 de milioane noi de persoane care vor intra in campul muncii pana in 2050 este temperata, dar admite ca unele calcule oficiale s-ar putea dovedi corecte.

"Poate ca guvernantii au luat in considerare o scadere a ratei nasterilor dupa primii ani de la modificarea programului demografic", a apreciat acesta.

Wang, in schimb, spera ca aportul noilor "decretei" din China sa imbunatateasca media de varsta pe piata muncii si sa reduca procentul varstnicilor cu 2%, ajutand astfel la combaterea fenomenului de imbatranire a populatiei.

Liber la nasteri din primavara

Desi dscutiile privind schimbarea strategiei demografice din China sunt in toi de mai bine de o luna, startul programului guvernamental care va permite cuplurilor sa aiba cate 2 copii se va da abia din primavara anului 2016.

Aproximativ jumatate din femeile considerate eligibile pentru a intra in acest program au depasit deja varsta de 40 de ani.

Angajatii din sistemul public de planing familial din China au o reputatie proasta in urma operatiunilor de sterilizare si impunere a avorturilor pentru femeile din aceasta tara, in scopul de a respecta programul politic al liderilor comunisti de la Beijing.

Dar, chinezoaicele care vor sa devina mame pentru a doua oara vor fi nevoite sa dea ochii cu ei, cererile pentru acordarea dreptului de a avea un al doilea copil si consilierea prenatala fiind lasata in sarcina functionarilor din Comitetul de Planning Familial si Sanatate Publica.

Wang crede chiar ca institutia va fi nevoita sa isi sporeasca numarul de personal, ca urmare a noilor atributii intrate in fisa postului acestor angajati.

"Sarcinile lor vor creste si vor deveni apasatoare, ceea ce inseamna ca echipa va trebui intarita", precizat purtatorul de cuvant al Comitetului de Planning Familial.

Wang a mai spus ca Beijingul nu va renunta definitiv la controlul nasterilor in familiile din China, politica de control al cresterii populatiei fiind in continuare in vigoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#politica demografica China, #familii copii China, #program nasteri China , #China