Merkel: Beijingul trebuie sa ceara Iranului 'transparenta' in programul nuclear

Joi, 02 Februarie 2012, ora 10:35
1322 citiri
Merkel: Beijingul trebuie sa ceara Iranului 'transparenta' in programul nuclear

Beijingul trebuie sa ceara Iranului sa conduca un program nuclear "deschis" si "transparent", a declarat cancelarul german Angela Merkel joi, intr-un discurs pronuntat la sosirea sa in capitala Chinei.

Programul nuclear iranian controversat este un "obstacol" intre China si Occident, Beijingul nedorind sanctiuni impotriva Teheranului, aliatul sau, informeaza AFP.

Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana (UE) doresc sa-si intensifice sanctiunile impotriva Iranului, atacand industria petroliera a tarii - prin intermediul unui embargo treptat fara precedent - si banca sa centrala.

Raman "inca multe de realizat" cu Iranul in ceea ce priveste programul nuclear controversat al acestuia, a declarat seful inspectorilor AIEA miercuri, la intoarcerea dintr-o vizita de trei zile considerata, cu toate acestea, pozitiva.

China a devenit primul partener comercial al Iranului, care este cel de-al treilea furnizor al sau de petrol. Beijingul, care a semnat recent numeroase acorduri in domeniul hidrocarburilor cu aceasta tara, s-a declarat impotriva impunerii de sanctiuni Teheranului, la fel ca si Moscova.

In ciuda presiunilor puternice din Occident, premierul chinez Wen Jiabao a declarat, la jumatatea lunii ianuarie la Doha, in timpul unui turneu in statele din Golf, ca tara sa va continua sa cumpere petrol iranian.

#program nuclear Iran, #vizita Beijing Merkel, #Beijing program nuclear Iran , #China