Marea Britanie orbiteaza in jurul Chinei: Beijingul a inclus Londra pe harta Noului Drum al Matasii

Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 17:52
7288 citiri
Marea Britanie orbiteaza in jurul Chinei: Beijingul a inclus Londra pe harta Noului Drum al Matasii
Foto: Garden of Ideas

Chinezii au invitat-o pe Theresa May, premierul Marii Britanii, la summitul dedicat proiectului "Noul Drum al Matasii" initiat de presedintele Xi Jinping.

Conform CNBC, care citeaza surse diplomatice, premierul britanic este asteptat sa confirme participarea la evenimentul din luna mai, in contextual in care procesul iesirii Regatului Unit din UE a adus Londra in postura de a cauta noi parteneri comerciali pe tot globul.

"China isi alege tarile pe care le considera prietene si care vor influenta considerabil dezvoltarea acestui proiect", a explicat sursa din China.

Relatiile dintre cele doua state au intrat intr-o noua etapa dupa vizita de anul trecut a presedintelui Xi Jinping in Regatul Unit, soldata cu incheierea unor contracte in domeniul energiei, dar ar putea sa se dezvolte si mai mult in contextul in care Marea Britanie risca sa piarda accesul la piata unica europeana in urma declansarii Brexitului.

De asemenea, in ciuda opozitiei Washingtonului, guvernul de la Londra a fost primul din randul statelor occidentale care a semnat asocierea in cadrul AIIB, o banca internationala creata de China pentru a indeplini rolul de instrument financiar in dezvoltarea proiectului "Noul Drum al Matasii".

Nivelul investitiilor din proiect se ridica la cateva miliarde de dolari, China dorind sa creeze o retea comerciala globala care sa acopere Europa, Asia si Africa.

In prima faza, acestea se vor concentra pe dezvoltarea retelelor de transport terestru si martim, ca si a culoarelor energetice dintre cele 3 continente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#relatii comerciale China Marea Britanie, #brexit, #proiect Noul Drum al Matasii , #China