Madoff risca inchisoarea pe viata

Vineri, 13 Martie 2009, ora 09:10
1452 citiri
Madoff risca inchisoarea pe viata

Fostul sef al bursei Nasdaq Bernard Madoff a fost inchis, dupa ce a admis ca a condus cea mai mare schema Ponzi facuta vreodata, creand o frauda ce ar putea sa se cifreze la 65 miliarde dolari. Madoff este astazi simbolul lipsei de incredere in investitori in criza mondiala, scrie Bloomberg.

O schema Ponzi este un vehicul ilegal de investitii care aduce castiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noii investitori si care depinde de o serie constanta de noi investitii.

Madoff, in varsta de 70 de ani, a pledat vinovat in fata tribunalului federal din Manhattan, la trei luni dupa ce a recunoscut in fata unor rude ca firma sa, Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, este "o mare minciuna".

Judecatorul Denny Chin a ordonat ca Madoff, care fusese eliberat dupa plata unei cautiuni de 10 milioane dolari, sa fie inchis in asteptarea sentintei, programata pentru 16 iunie.

Madoff ar putea fi condamnat la 150 ani de inchisoare.

"Nu am investit niciodata fondurile in valori mobiliare, asa cum promisesem", a declarat Madoff in fata judecatorului, intr-o sala plina cu victime si jurnalisti.

Madoff a spus ca regreta profund si ca stie ca ce a facut era un act criminal.

Madoff i-a spus judecatorului ca la inceputul anilor '90, cand Statele Unite erau in recesiune, s-a simtit "obligat" sa ofere castigurile pe care le-a promis investitorilor.

Fostul sef al bursei Nasdaq a spus ca atunci cand reprezentantii arbitrului pietelor de capital din SUA, Securities and Exchange Commission (SEC), au venit sa investigheze, i-a mintit.

Recunoasterea vinei lui Madoff, care a repetat cuvantul "vinovat" de 11 ori in audierea de dimineata, marcheaza caderea unui candva foarte aclamat manager financiar care spusese lumii ca si-a facut averea prin intermediul unei firme specializate in formarea de piata, tranzactionarea de valori mobiliare si consilierea clientilor bogati, mai scrie Bloomberg. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#investitii, #madoff, #mobiliare, #recesiune, #valori , #China