Madoff pledeaza vinovat, dar risca 150 de ani de inchisoare

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 10:43
1646 citiri
Madoff pledeaza vinovat, dar risca 150 de ani de inchisoare

Bernard Madoff, arestat in urma cu trei luni pentru o frauda de aproximativ 50 de miliarde de dolari, a anuntat marti ca va pleda vinovat, dar procurorul, excluzand orice gest de clementa, a spus ca va cere 150 de ani de inchisoare impotriva acestuia, relateaza AFP.

In cursul unei sedinte consacrate unei probleme minore, marti, la tribunalul federal din New York care judeca dosarul penal, avocatul omului de afaceri, Ira Lee Sorkin, a declarat brusc ca joi clientul sau va pleda vinovat pentru 11 capete de acuzare, intr-o zi prevazuta pentru trimiterea oficiala a lui Madoff in justitie, informeaza Mediafax.

Aceasta procedura, care este pusa in discutie de cateva saptamani, va permite evitarea unui proces in fata unui juriu, iar judecatorul isi va emite direct sentinta.

"Dar aceasta sentinta nu va fi pronuntata mai devreme de cateva luni", a precizat judecatorul Denny Chin.

Magistratul va trebui de asemenea sa decida joi daca Bernard Madoff poate ramane sub consemn la domicilu in apartamentul sau, unde trebuie sa fie retinut pana la anuntarea sentintei.

Indepartand orice posibilitate de negociere sau de clementa, procurorul Marc Litt a declarat apoi ca va cere 150 de ani de detentie impotriva lui Bernard Madoff.

"Nu exista nici un acord pentru o reducere a pedepsei", a spus procurorul judecatorului in sala de tribunal.

El l-a acuzat pe Bernard Madoff ca a creat "un plan vizand sa-i spolieze pe clienti (...) solicitand miliarde de dolari sub false pretexte".

Potrivit anchetatorilor, escrocheria a inceput in anii '80 si a durat pana in momentul arestarii lui Bernard Madoff, ducand la pierderea a miliarde investite de banci, celebritati, organizatii de caritate sau universitati.

Lista de diverse fraude, incalcari de reguli si operatiuni de spalare de bani il poate costa pe acuzat pana la 150 de ani de inchisoare, perioada de detentie pe care ministerul public urmeaza sa o ceara.

Procurorul a dezmintit orice negociere cu Bernard Madoff privind o reducere a pedepsei in schimbul unei colaborari crescute.

Noile documente publicate marti referitoare la ancheta dezvaluie numeroase detalii incriminante.

Astfel, s-a aflat ca Bernard Madoff atragea investitorii "cu promisiuni de profituri anuale care atingeau pana la aproximativ 46 la suta", subliniaza un document.

"Dar banii investiti erau utilizati pentru raspunderea la cererile punctuale de retragere a anumitor investitori", iar "fondurile erau in egala masura folosite pentru achizitionarea de bunuri destinate lui Madoff, membrilor familiei sale sau asociatilor sai", continua textul.

Pentru a-si acoperi actiunile, Madoff "a mintit repetat" agentiile de reglementare si si-a impresionat clientii cu birouri luxoase.

"El a creat o infrastructura care dadea aparenta de intreprindere prospera si foarte profesionista in sectorul de investitii", precizeaza anchetatorii.

In aparenta impasibil, omul de afaceri de 70 de ani, imbracat intr-un costum gri, camasa alba si cravata neagra, a sosit cu cateva ore inainte de inceputul sedintei.

El purta o vesta antiglont pe sub haina, au constatat jurnalistii. De mai multe zile, anchetatorii sustineau ca Bernard Madoff era pe punctul de a pleda vinovat.

Avocatul sau a semnat si aprobat deja un document in acest sens. Pentru audierea de joi, tribunalul a inregistrat 25 de cereri de interventie ale victimelor si numarul ar putea creste.

Judecatorul Chin a solicitat acestor persoane "retinerea necesara intr-o sala de audienta".

#dolari, #frauda, #inchisoare, #madoff, #miliarde, #procuror , #China