Madoff a primit pedeapsa maxima

Marti, 30 Iunie 2009, ora 09:00
1583 citiri
Madoff a primit pedeapsa maxima

Bernard Madoff a fost condamnat la 150 de ani de inchisoare pentru planuirea si operarea celei mai mari scheme Ponzi din istorie, sentinta primita de acesta fiind de sase ori mai mare decat cele primite de directorii executivi ai Enron Corp. si WorldCom Inc., scrie Bloomberg, informeaza NewsIn.

Madoff a aparut luni in fata instantei, intr-un proces condus de judecatorul Denny Chin. A fost prima aparitie a acestuia, dupa ce in 12 martie recunoscuse ca a comis o frauda de proportii epice, a carei valoare este de circa 65 miliarde dolari.

"Nu cer niciun fel de iertate", a spus Madoff, in varsta de 71 de ani.

Madoff a recunoscut ca este vinovat de frauda in domeniul valorilor mobiliare, frauda prin posta si mijloace de telecomunicatie, frauda in postura de consilier de investitii, trei capete de

acuzare privind spalarea de bani, fals in declaratii, sperjur, declaratii false fata de Comisia Valorilor Mobiliare si furt din cadrul unui program pentru ajutorarea angajatilor.

O schema Ponzi este un vehicul ilegal de investitii care aduce castiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noi investitori si care depinde de o serie constanta de noi investitii.

Avocatul a pus la indoiala acuzatiile guvernului, conform carora frauda comisa de clientul sau a produs pagube de 13,3 miliarde dolari. Acesta a spus ca din suma ar trebui sa se scada 1,3 miliarde dolari, suma detinuta de administratorul desemnat pentru compania Bernard L. Madoff Investment Securities LLC.

De asemenea, 1,3 miliarde dolari au fost recuperati de administratorul acestei firme, care a mai cerut si recuperarea a 735 milioane dolari, de la mai multi investitori.

"Asadar, daca administratorul va castiga procesele intentate, pierderile vor fi reduse subtantial", a spus Sorkin.

"Isteria mediatica, cum ca schema Ponzi s-ar ridica la aproximativ 65 miliarde dolari si ca Madoff si-a 'captusit' buzunarele cu dolari, pur si simplu nu este corecta".

Chin a subliniat ca nicio alta frauda nu este comparabila cu cea comisa de Madoff. Acesta a spus ca nimeni nu a depus marturie in favoarea lui Madoff, iar "simbolismul" sentintei de 150 de ani reprezinta un aspect "important".

Marea minciuna

Insa toata aceasta masca s-a prabusit in 11 decembrie, cand Madoff a recunoscut in fata autoritatilor ca firma sa, Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, este "o mare minciuna". Sub presiunea momentului, a recunoscut ca s-a folosit de banii luati de la unii investitori mai noi, pentru a-i platii pe investitorii mai vechi.

Autoritatile de reglementare au demonstrat ca firma acestuia nu a mediat nicio tranzactie de cel putin 13 ani.

Unii dintre miile de investitori si-au pierdut economiile de o viata. Thierry Magon de La Villehuchet, director executiv al Access International Advisors, care administra active de trei miliarde dolari, s-a sinucis din cauza schemei lui Madoff.

Madoff a primit sentinta maxima pentru cele 11 acuzatii de frauda, fata de care a pledat vinovat. Inainte de a-si primi pedeapsa, s-a consultat cu Herbert Hoelter, din cadrul Centrului National pentru Institutii si Alternative, un grup care apara drepturile detinutilor.

Cand a pledat vinovat, in martie 2009, Madoff a spus ca la inceputul anilor '90, in contextul recesiunii, s-a simtit nevoit sa aduca profit celor care ii incredintasera bani, asa ca a inceput sa fure din banii investitorilor.

"De fapt, sunt recunoscator ca am posibilitatea sa vorbesc in public despre infractiunile comise, si pentru care imi pare rau. Stiam ca ceea ce fac este, intr-adevar, un act ilegal", a marturisit acesta.

Cazul continua

Cazul nu se incheie prin pronuntarea sentintei. Cei care investigheaza faptele comise de acesta au preluat controlul birourilor lui Madoff, din Manhattan.

Procurorii incearca sa afle daca uniii dintre subordonati i-au fost complici. Una dintre intrebarile cheie ale cazului este daca angajatii sai au stiut de frauda. De exemplu, David Friehling, contabilul lui Madoff, a fost acuzat pentru ca i-a mintit pe investitori in legatura cu activitatile sale.

Nimeni altcineva din firma nu a mai fost acuzat, iar Madoff nu a implicat nicio alta persoana.

Cei doi fii ai sai, Andrew si Mark Madoff, conduceau afacerile de tranzactionare in cadrul firmei lui Madoff. Acestia l-au predat autoritatilor pe Madoff, im 10 decembrie 2008, dupa ce acesta isi recunoscuse faptele fata de ei, confor avocatului acestora. 

Cum să eviți fraudele cu semnătura digitală: măsuri esențiale de securitate
Cum să eviți fraudele cu semnătura digitală: măsuri esențiale de securitate
În prezent, fraudele cu semnătura digitală pot reprezenta o amenințare reală. Descoperă mai jos măsuri de securitate eficiente și acțiuni concrete pe care le poți implementa în cazul...
#Madoff, #frauda, #miliarde, #dolari, #procuror, #inchisoare , #China