Made in China, sperietoarea comertului global. Se va schimba ceva din 2017?

Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 14:17
2730 citiri
Made in China, sperietoarea comertului global. Se va schimba ceva din 2017?
Foto: Wikimedia

China a fost atentionata de Organizatia Mondiala a Comertului pentru reclamatiile privind practicarea unor politici de dumping pe pietele din Europa si Statele Unite.

De asemenea, chinezilor li s-a cerut sa indeplineasca standarde mai inalte de calitate.

Nu este prima situatie de acest gen in care Beijingul este pus la colt de partenerii sai comerciali, din 2001 si pana acum inregistrandu-se mai multe plangeri similare.

De aceasta data insa, oficialii chinezi ar putea schimba regula jocului, anunta agentia Reuters.

Statut protector

Sub legislatia internationala in vigoare, tarile afectate de practicile comerciale incorecte ale unui stat ar putea aplica taxe punitive pentru produsele suspectate de a fi livrate la un pret de dumping.

In mod normal, astfel de plangeri sunt bazate pe compararea preturilor de pe piata interna cu cele practicate la export.

China insa, a obtinut statutul de membru al Organizatiei Mondiale a Comertului neindeplinind conditiile necesare impuse economiilor de piata, prin urmare Beijingul a obtinut dreptul de a nu fi supus acestui tip de verificari.

Reprezentantul Chinei la OMC a precizat ca "aceste practici sunt invechite, necinstite si discriminatorii", adaugand ca, in baza termenilor statutului de membru, China va putea fi considerata economie de piata la 15 ani dupa data aderarii.

Perioada coincide cu finalul anului viitor, data de la care statele reclamante vor fi nevoite sa se opreasca din efectuarea propriilor calcule privind valoarea marfurilor din China.

De pe 11 decembrie 2016, China va face publica lista preturilor pentru marfurile de pe piata interna, in scopul de a evita alte dispute in cadrul OMC, a precizat atasatul Chinei pe langa organizatia internationala.

Marfuri diverse

Conform reprezentantilor OMC, numai in septembrie 2015, conducerea organizatiei a primit un val de 22 plangeri numai din UE privind preturile suspecte sub care sunt vandute diverse categorii de produse din China.

Printre acestea intra panourile fotovoltaice, diverse produse prefabricate din otel si alte metale, ingrediente alimentare, biciclete, produse de birotica, ba chiar si produse piscicole, cum ar fi pastravul curcubeu.

Mai mult de 20% din cele 500 de plangeri inregistrate la OMC in ultimii 20 de ani vizeaza practicarea unor preturi de dumping intre diverse tari, cateva dintre acestea implicand si reclamatii impotriva Chinei facute de oficiali din Statele Unite si UE.

#export marfa China, #preturi produse chinezesti, #practici dumping, #reclamatii OMC , #China