Istoria isi schimba cursul: Muncitorii chinezi vor "gulere albe"

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 11:27
2038 citiri
Istoria isi schimba cursul: Muncitorii chinezi vor "gulere albe"

Cea mai mare provocare a Chinei ca tara in curs de dezvoltare este si cea mai dificila: procesul de imbatranire.

In timp ce competitia economica dintre China si SUA se intensifica, populatia Chinei apta pentru munca a scazut si se va scadea din ce in ce mai mult in urmatorii 5 ani, potrivit demografilor si datelor recente de recesamant.

Numarul persoanelor cu varste cuprinse intre 20-24 de ani, care inainte reprezentau o sursa de munca entry-level importanta in fabricile chineze este deja intr-o scadere.

Statul cel mai populat de pe Pamant va avea in curand un deficit de munca.

Numarul pensionarilor chinezi va atinge nivelul maxim in 2016, potrivit unui raport recent realizat de economistul Nicholas Eberstadt de la American Entreprise Institute, scrie Business Insider.

Daca tendintele demografice actuale continua, pana in 2030 forta de munca a tarii va fi in scadere cu 1% pe an.

Motorul de crestere economica uimitoare a Chinei din ultimii 30 de ani, reprezentat de muncitorii tineri, va disparea in mai putin de doua decenii.

Numarul disponibil de lucratori rurali care cauta de lucru in fabrici scade pe zi ce trece, in timp ce muncitorii chinezi mai educati tanjesc la "gulerele albe".

Potrivit analistilor, acest lucru impinge in sus salariile si determina unele companii sa paraseasca China in cautare de forta de munca mai ieftina.

Toata aceasta schimbare creeaza o uriasa problema pentru superputerea lumii.

Numarul de tineri care intra in campul muncii este mult mai mic decat numarul de angajati care ies la pensie.

In 2010, peste 115 milioane de chinezi aveau varsta peste 65 de ani si se preconizeaza ca pana in 2030, aceasta cifra se va apropia de 240 de milioane, mai exact 17% din populatie.

Prin comparatie, numarul pensionarilor din SUA se estimeaza ca va creste de la 40 de milioane in prezent pana la aproximativ 72,1 milioane in 2030, mai exact 19% din populatie.

Diferenta este ca, in ciuda provocarilor economice, SUA este deja bogata. China, in timp ce continua sa se dezvolte, ramane o tara saraca, mai noteaza Business Insider.

"China este o tara intr-o cursa contraconometru. Chiar daca se grabeste sa dezvolte o economie cu o forta mica de muncitori care sa suporte o explozie a pensionarilor, imbogatirea ei nu mai este sigura", potrivit raportului.

Dilema Chinei este legata partial de rezultatul unei politici stabilite in 1979 care limita familiile la un singur copil.

Strategia a functionat pana la un moment dat. Rata natalitatii in China se claseaza acum printre cele mai scazute din lume. La o medie de 1,5 nasteri la o femeie, populatia sa de 1,3 miliarde de persoane va ajunge la 1,45 miliarde pana in 2029.

Desi a reusit sa limiteze rata de crestere a populiatiei, legea "un singur copil de cuplu" nu a reusit sa opreasca bomba demografica a tarii: numarul tinerilor chinezi este intr-o scadere continua, in timp ce numarul pensionarilor creste.

China va face la fel ca toate economiile moderne- isi va indrepta treptat economia de la salarii mici si activitati intense de forta de munca la industrii mai productive care necesita mai putini angajati.

In mod clar, China pastreaza avantaje competitive enorme, care vor alimenta cresterea economica in anii ce vor urma, folosindu-se de acei lucratori rurali inca dornici de a gasi un loc de munca intr-o fabrica.

Insa aceste avantaje pot fi trecatoare in fata schimbarilor demografice care au loc in interiorul tarii. 

#china, #crestere economica china, #demografie china, #forta de munca, #muncitori, #muncitori chinezi, #pensionari china , #China