Investitorii si-au pierdut increderea in China. Capitalul se scurge incet, incet din tara

Marti, 08 Septembrie 2015, ora 12:58
2715 citiri
Investitorii si-au pierdut increderea in China. Capitalul se scurge incet, incet din tara
Foto: Pixabay

In cadrul summit-ului economic G20, desfasurat la Ankara saptamana trecuta, Beijingul a primit un vot de incredere din partea tarilor dezvoltate in ceea ce priveste politica sa de interventii pentru stabilizarea pietei de capital.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre investitorii prezenti pe piata chineza, ale caror retrageri de capital din economia tarii incep sa se transforme intr-un pericol neasteptat pentru Beijing, arata revista Market Watch.

Pagube colaterale

In China, luna august a adus o scadere de proportii a rezervelor valutare ale tarii, ceea ce tine pietele concentrate asupra pierderilor colaterale pe care le pot aduce interventiile Beijingului in reglarea pietei.

Rezerva valutara a Chinei a scazut in august cu aproape 94 de miliarde de dolari, situatia aceasta scotand in evidenta atat dilema oficialilor chinezi in a pastra un curs valutar mai liber al yuanului in raport cu dolarul, cat si pe cea a investitorilor care sunt confruntati cu o noua realitate a pietei financiare din China.

Analistii se zbat sa estimeze cat mai corect suma pe care o mai are la dispozitie Beijingul pentru a pastra un curs de schimb al yuanului adecvat cu rezerva sa valutara ajunsa intre timp la 3.560 de miliarde de dolari.

Munitie valutara de un miliard

Pentru analistii Societe Generale, suma reala de care Banca Populara a Chinei mai dispune pentru interventii in piata este de doar 1000 de miliarde de dolari, restul rezervei fiind destinat acoperirii unor credite pe termen scurt ale statului chinez.

Dificultatea de a pune in miscare acest morman de bani consta in faptul ca orice interventie a bancii centrale pentru sustinerea pragului de tranzactionare inseamna de fapt o retragere a lichiditatilor din economie.

Prin urmare, economistii Bancii Populare a Chinei trebuie sa gaseasca o cale de a compensa acest decalaj.

Beijingul ar putea reduce, in cateva luni, nivelul ratei rezervelor minime obligatorii ceea ce ar creste nivelul sumelor disponibile pentru imprumuturi, in asa fel incat acestea sa acopere contractia data de epuizarea rezervelor valutare.

Este un gest riscant si care pune in pericol echilibrul fragil al pietei financiare din China, in conditiile in care relaxarea aceasta ar putea creste presiunea pe retragerile de capital din China.

Intre timp, investitorii au fost lasati sa rumege ideea adaptarii la consecintele negative ale unei asemenea interventii.

Dimensiunea noii retrageri de lichiditati din piata pentru sustinerea monedei este deja porecilta de acestia "Programul de restrangere cantitativa" al Chinei.

Reversul medaliei

Este o situatie cu totul inversa fata de cea intalnita acum cativa ani, cand exporturile masive si surplusul de investitii au permis Chinei sa puna in miscare tiparnita de bani in baza rezervelor valutare gigantice detinute in acel moment.

Relaxarea cantitativa de atunci s-a dovedit a avea un efect atat de puternic asupra preturilor activelor si a pietei de capital, incat reversul era de asteptat.

Statul chinez, care a sustinut piata de capital prin interventii repetate si a umflat pretul proprietatilor imobiliare, trebuie sa faca fata acum unei restrangeri a nivelului lichiditatilor din piata.

Ceea ce inseamna ca orice reducere a nivelului rezervelor valutare va fi vazuta ca un element de risc major de catre piete.

Si mai dificil pentru Beijing se arata efectul dat de recentele masuri de liberalizare a cursului de schimb al yuanului, care, in ciuda controlului exercitat de Banca Populara a Chinei, a slabit de fapt influenta institutiei asupra monedei nationale.

Un bun exemplu il ofera lichidarea depozitelor in yuani petrecuta saptamana trecuta in Hong Kong, o piata care reprezinta cel mai mare depozitar al rezervelor de monede chinezesti din afara granitelor Chinei.

Cererea de dolari din Hong Kong a fost atat de mare, incat Banca Centrala de pe insula a trebuit sa intervina de doua ori in piata pentru a opri aprecierea nejustificata a monedei locale.

Localnicii s-au declarat speriati de o eventuala depreciere continuata a yuanului si de posibilitatea unor dobanzi reduse la depozitele constituite in moneda chinezeasca.

Intre timp, odata ce fenomenul retragerilor masive de capital a inceput deja, teama de o deprecere continua a yuanului nu va face decat sa accelereze acest proces.

Investitiile, asii din maneca

Economistii de la Societe Generale estimeaza ca in cel mai rau caz putem asista la retrageri de capital de peste 1200 de miliarde de dolari din economia Chinei.

Aceasta ar insemna retragerea intregului portofoliu de investitii straine din ultimii cinci ani, estimate la 260 de miliarde dolari, a depozitelor bancare si creditelor cu o valoare totala de 530 de miliarde, in timp ce localnicii vor incerca sa isi puna la adapost economii de pana la 400 miliarde de dolari.

Chiar si asa, Beijingul inca detine o serie de asi in maneca pe care se pregateste sa ii scoata treptat la iveala.

In weekend, guvernul chinez a anuntat cresterea nivelului de investitii pe al doilea semestru cu 10 procente, in incercarea de a resuscita economia tarii.

Este o masura ca va creste deficitul fiscal cu aproximativ 270 de miliarde yuani, pana la valoarea de 1600 miliarde yuani.

Nu in ultimul rand, aceasta a fost precedata de noi linii de finantare de pana la 600 miliarde yuani acordate autoritatilor municipale din China.

In cadrul unei conferinte sustinute la Hong Kong saptamana trecuta, agentia de rating Fitch a dat cateva vesti bune despre prognoza economica a Chinei pe urmatoarele luni.

Analistii Fitch cred ca vom asista la o crestere economica moderata in China pana la finalul acestui an, parte a programului de refinantare a datoriilor contractate de autoritatile regional prin noi obligatiuni introduse pe piata, cu o valoare totala de 3200 miliarde yuani.

Notabila este si incercarea guvernului chinez de a face trecerea catre o economie de piata, dar ramane in continuare de vazut daca aceasta a fi continuata de setul de reforme necesare.

Riscul de a fi pusa fata in fata cu recunoasterea atoriei ramane destul de ridicat pentru China, iar Beijingul are nevoie de mai mult decat vorbe pentru a reda increderea investitorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#retrageri capital China, #politici monetare China, #nivel rezerve valutare China , #China