Investitiile chineze in Africa se apropie de cele ale SUA

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 10:14
1921 citiri
Investitiile chineze in Africa se apropie de cele ale SUA
Sursa foto: Divergingmarkets.com

China a investit peste 75 de miliarde de dolari in Africa in ultimul deceniu, o suma apropiata de cea venita din SUA, chiar daca natura sprijinului oferit de Beijing a fost in domenii diferite, arata un studiu publicat luni de grupul de reflexie Center for Global Development.

Studiul publicat luni arata ca in perioada 2000-2011 China a finantat 1.673 de proiecte de dezvoltare in valoare de 75,4 miliarde de dolari in 50 de state africane, fiind devansata doar de cele 90 de miliarde de dolari oferite de SUA, transmit AFP si Reuters.

Insa cercetatorii au descoperit ca anual doar 1,1 miliarde de dolari venite din China au fost considerate oficial drept ajutor pentru dezvoltare, asa cum este definit potrivit criteriilor utilizate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

"Atunci cand compari SUA cu China, totalul finantarii oficiale este relativ comparabil. Cu toate acestea compozitia finantarii oficiale este foarte diferita", a declarat Bradley Parks, unul din autorii studiului.

Unele tari africane au devenit dependente de economia chineza

In fata opacitatii Beijingului, studiul se bazeaza pe informatiile publicate in media despre proiectele chineze. Autorii au descoperit insa ca, spre deosebire de stereotipul potrivit caruia China investeste in Africa doar in extractia de resurse naturale si mari proiecte de infrastructura, Beijingul s-a concentrat mai ales pe reducerea datoriilor, urmate de proiecte in domeniul transporturilor si stocarii produselor naturale.

"Chinezi au investit mult in sectorul sanatatii, educatiei precum si in sectorul guvernamental si al societatii civile", a subliniat Bradley Parks.

Printre principalii beneficiari ai ajutoarelor chineze au fost Ghana (11,4 miliarde de dolari), Nigeria (8,4 miliarde de dolari) si Sudan (5,4 miliarde de dolari). In plus, unele economii africane par a fi dependente de finantarea chineza, cum este cazul Ghanei, unde ajutorul chinez a reprezentat 5,3% din economia sa si Zimbabwe (4,1%).

Cea mai dependenta tara africana a fost Mauritania, unde a sasea parte din avutia nationala a reprezentat-o ajutorul economic chinez. In schimb, Burkina Faso, Swaziland, Gambia, Sao Tome si Principe au fost singurele state africane care nu au beneficiat de ajutorul chinez, din cauza ca au recunoscut Taiwanul pe care China il considera parte a teritoriului sau.

Autorii studiului subliniaza ca obiectivul lor a fost sa imbunatateasca informatiile publice cu privire la ajutorul chinez si nu sa raspunda intrebarilor cu privire la intentiile Beijingului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii China Africa, #investitii SUA Africa, #finantare proiecte dezvoltare Africa, #proiecte investitii chineze Africa , #China