INVAZIA CHINEZA ajunge in Africa

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 12:46
1897 citiri
INVAZIA CHINEZA ajunge in Africa

Premierul britanic David Cameron a avertizat statele africane cu privire la amenintarea capitalismului autoritar al Chinei.

Este primul comentariu facut de Cameron la adresa Chinei, premierul recunoscand ca Occidentul este alarmat de avansul statului asiatic in cursa pentru Africa, potrivit Daily Mail.

China a investit miliarde de dolari in Africa, in ultimii ani, fara sa puna multe intrebari in legatura cu regimurile implicate.

Intr-un discurs tinut in ultima zi a vizitei sale in Africa, David Cameron s-a aratat foarte pornit sa opreasca "invazia chineza". El i-a indemnat pe africani sa introduca reforme democratice.

"Cred ca modelul de capitalism autoritar pe care-l exercita China se va prabusi, pe termen lung. Cand oamenii devin mai bogati, cer mai multe libertati politice pe care acest model nu le poate oferi", a spus premierul britanic.

Potrivit acestuia, societatile libere ofera stabilitate si incredere. "Daca deschizi o afacere, trebuie sa stii ca poti sa mergi in tribunal daca nu se respecta un contract. Chiar si daca acel contract este cu statul", a afirmat Cameron.

Cameron a vizitat continentul african impreuna cu o delegatie formata din oameni de afaceri britanici, dornici sa lege relatii comerciale cu statele bogate din Africa.

Economia Nigeriei, a doua cea mai mare din Africa, creste cu 9% in fiecare an.

"Africa nu mai este acum dependenta de ajutorul extern. A devenit o sursa de crestere pentru intreaga lume", mai crede Cameron.

Influenta chineza a crescut rapid in ultimii ani, dupa ce asiaticii au facut investitii in tot ce inseamna petrol, minereuri de fier si cupru sau infrastructura africana.

Materiile prime pleaca in China, de unde se intorc sub forma de masini sau incaltaminte.

Comunistii imprumuta statele africane cu miliarde de dolari, in fiecare an, extinzandu-si influenta economica si politica.

De la explozia comertului dintre cele doua continente, peste 1 milion de chinezi s-au mutat in Africa.

#china, #africa, #david cameron, #invazie china, #comunism , #China