Injectie de capitalism: China vrea sa privatizeze partial companiile de stat

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 17:55
2513 citiri
Injectie de capitalism: China vrea sa privatizeze partial companiile de stat
Foto: Wikimedia

Beijingul a dat publicitatii planul de reforma adresat mamutilor industriali neperformanti detinuti de statul chinez, printre masuri figurand privatizarea partiala a acestora, curatarea organigramei stufoase si integrarea lor in piata competitionala.

Liniile reformatoare din sectorul industrial au fost adoptate cu majoritate de voturi in cadrul plenarei sustinute de Comitetul Central al Partidului Comunist si de Consiliul de Stat (guvernul Chinei), anunta agentia Sputnik.

Planurile de reforma, care prevad si introducerea capitalului privat in sectorul industrial de stat din China, sunt asteptate sa dea rezultate in urmatorii 5 ani.

"Reforma va avea un efect pozitiv asupra impulsului de crestere economica si va asigura sustenabilitatea acesteia", a explicat Xu Hongcai, director economic al Centrului de Schimburi Economice Internationale din Beijing.

Din punctul sau de vedere, introducerea investitorilor privati in actionariatul marilor firme de stat din China va duce la un control mai bun al bilantului raportat de marii mamuti industriali si la o buna dozare a stimulentelor in cadrul marilor intreprinderi.

Firmele de stat vor fi incurajate sa atraga investitori privati pentru diversificarea actionariatului, iar unele vor fi supuse restructurarii pentru a li se pregati listarea la bursa.

Sectorul companiilor de stat va fi impartit in societati comerciale si regii nationale de interes public. In sectoarele telecomunicatii, petrol si gaze, energie electrica si transporturi pe cai ferate investitiile private vor fi supuse unor restrictii.

Statul chinez este in acest moment actionar unic in 111 mari companii controlate de Beijing. Alte 25.000 de astfel de firme sunt sub controlul guvernelor locale din China, numarul total al angajatilor fiind de 7,5 milioane.

#proces privatizare China, #privatizare partiala, #reforma china, #listare bursa China, #companii de stat , #China