Germania, mai socialista decat China

Sambata, 16 Septembrie 2006, ora 17:00
1070 citiri

La aceasta uluitoare concluzie au ajuns expertii Bancii Mondiale dupa ce a verificat conditiile de pe piata muncii in nu mai putin de 175 de state.Rezultatul? Catastrofal pentru Germania. Statul care se lauda cu reforme si planuri de eficientizare a pietei muncii nu a reusit sa se plaseze decat pe locul 129, dupa tari precum Mongolia, pe pozitia 61, Uzbekistan pe 67 sau China pe 78. Ceva mai prost decat Germania sunt calificate conditiile din Panama, Mosambic sau Senegal. Care sunt insa criteriile care au impus o asemenea pozitionare pentru Germania?

Asa numitii "ucigasi ai locurilor de munca", sunt in primul rand birocratia - pentru infiintarea unei firme sunt necesare drumuri la oficii si birouri care insumeaza circa 45 de zile. Iar aceasta birocratie atenteaza anual la bugetul de stat: nu mai putin de 46 de miliarde de euro sunt inghitite de aceste birouri care, dupa cum se vede, nu prea isi fac treaba.

Un al doilea factor care ucide locurile de munca este legislatia privind conditiile de concediere a angajatilor. Prea putina flexibilitate, considera specialistii Bancii Mondiale.

La fel de nocive sunt si reglementarile privind fiecare bransa in parte. Un exemplu care graieste de la sine, ar fi prevederea care interzice tinerilor sa lucreze mai tarziu de ora 20. Si cum majoritatea localurilor au deschis pana noaptea tarziu, reglementare este practic o piedica in calea angajarii tinerilor.

Este insa posibil ca socialista China sa fie un exemplu pentru un stat occidental precum Germania? Da, daca ne luam dupa rapida crestere economica, de peste 10 la suta. Nu insa, daca analizam conditiile de munca si de viata ale chinezilor de rand. Dar aceste criterii nu par importante pentru expertii Bancii Mondiale, atat timp cat eficienta muncii da roadele asteptate de investitori.

Bloombiz