Germania critica decizia CE privind taxele pe panourile solare din China

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 12:45
1166 citiri
Germania critica decizia CE privind taxele pe panourile solare din China

Ministrul german al economiei, Philipp Roesler, a calificat miercuri drept o "eroare grava" decizia Comisiei Europene de a introduce o taxa provizorie asupra importurilor de panouri solare chineze.

"Germania a afirmat intotdeauna in mod clar ca noi, guvernul, privilegiem dialogul si nu confruntarea", a declarat el pentru postul de televiziune german ARD. Obiectivul ar trebui sa fie "impiedicarea, indiferent de situatie, a unui razboi comercial, care ar afecta mult mai multe sectoare pe langa cel fotovoltaic", a explicat ministrul potrivit France Presse.

La sfarsitul lunii mai, primindu-l la Berlin pe premierul chinez Li Keqiang, cancelarul german Angela Merkel a declarat ca vrea sa faca "tot ce ii sta in putinta pentru a gasi o solutie pe calea dialogului".

"Opozantii taxelor vamale au avut doi ani la dispozitie pentru a gasi o solutie la problema", a reactionat vicepresedintele grupului parlamentar al opozitiei social-democrate Ulrich Kelber, pe site-ul de internet al cotidianului economic Handelsblatt, aminteste AFP.

Responsabilul SPD a salutat decizia luata de Bruxelles, apreciind ca UE trebuia sa actioneze in fata "dumpingului" chinez.

Germania numara circa 10.000 de companii cu activitati in sectorul solar, care angajeaza in total 120.000 de persoane. Dar dintre acestea, doar 350 sunt producatori de panouri, restul fiind mai degraba comercianti intermediari sau instalatori care profita de pe urma panourilor chinezesti ieftine.

Comisia Europeana a anuntat marti instaurarea de taxe provizorii pe panourile solare chinezesti, in pofida reticentelor mai multor state ale Uniunii Europene si a temerilor de represalii comerciale din partea Beijingului, care a adoptat in trecut masuri vizand produse europene in replica la decizii europene privind anchetarea sau taxarea unor societati sau produse chineze.

#taxa panouri solare China, #taxa UE panouri solare, #Germania taxa panouri China , #China