Familia premierului chinez detine o avere ascunsa - New York Times

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 08:25
1299 citiri
Familia premierului chinez detine o avere ascunsa - New York Times

Familia premierului chinez Wen Jiabao, caruia ii place sa aminteasca originile sale modeste, detine in prezent o avere colosala de cel putin 2,7 miliarde de dolari, potrivit unei anchete a New York Times, care ar putea crea neplaceri Partidului Comunist Chinez, relateaza AFP.

Mama lui Wen era o simpla invatatoare din nordul Chinei, tatal lui a crescut porci in timpul campaniilor maoiste de munca fortata la tara, aminteste citidianul in aceasta ancheta publicata joi.

In prezent in varsta de 90 de ani, Yang Zhiyun, mama premierului, "nu numai ca a iesit din saracie, ci a devenit, in mod incontestabil, bogata", scrie New York Times, care citeaza in special o investitie in urma cu cinci ani in numele lui Yang intr-o companie de servicii financiare, in valoare de 120 de milioane de dolari.

"In numeroase cazuri, numele rudelor (lui Wen Jiabao) se ascund in spatele mai multor paravanuri si vectori de investitii care implica prieteni, colegi de munca si asociati", explica publicatia.

Familia sefului Guvernului detine interese diverse in banci, bijuterii, statiuni turistice, companii de telecomunicatii si proiecte de infrastructura, recurgand uneori la entitati offshore.

In multe dintre aceste investitii, unele dintre puternicele companii de stat chineze joaca un rol preponderent. Deciziile lor depind adeseori de agentii guvernamentale supervizate de Wen Jiabao.

Fratele lui mai mic, care detine o companie de tratare a deseurilor, a beneficiat de peste 30 de milioane de dolari din contracte atribuite de stat, potrivit cotidianului american.

Sotia lui Wen, Zhang Beili, supranumita "regina diamantelor" de New York Times, a facut avere din pietrele pretioase, un sector reglementat strict de stat. Ascensiunea lui Zhang a cunoscut o accelerare dupa ce sotul ei a atins culmile cele mai inalte ale puterii.

In ceea ce priveste singurul fiu al cuplului, Wen Yunsong, acesta a cunoscut un succes fulminant revanzand compania de tehnologie a familiei unui magnat din Hong Kong, apoi infiintand o companie de investitii devenita una dintre cele mai importante din China. Printre asociatii lui figureaza Guvernul din Singapore.

In iunie, agentia financiara Bloomberg a publicat o ancheta, cenzurata imediat in China, cu privire la bunurile familiei vicepresedintelui Xi Jinping, viitorul presedinte chinez care urmeaza sa preia, luna viitoare, conducerea Partidului Comunist. Potrivit acestor dezvaluiri, rudele lui Xi detin o avere cumulata de cateva sute de milioane de dolari.

Cea mai mare parte a populatiei chineze este convinsa ca nomenclatura comunista a regimului beneficiaza de o viata plina de privilegii, intr-un climat de impunitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#avere premier chinez, #avere China, #avere Wen Jiabao , #China