Exporturile Chinei cresc, iar importurile sporesc la un nivel record

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 09:52
1318 citiri
Exporturile Chinei cresc, iar importurile sporesc la un nivel record

Exporturile Chinei au sporit in decembrie 2009 la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, iar importurile au crescut cu 55,9%, la un nou record, pe seama revenirii economiei, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Exporturile au crescut cu 17,7% fata de nivelul inregistrat in urma cu un an, potrivit datelor publicate duminica de vama si citate de Bloomberg. Niciunul dintre economistii chestionati de Bloomberg nu anticipa cresteri atat de mari ale importurilor si exporturilor.

Comparatiile cu nivelurile din anul anterior sunt afectate de scaderile inregistrate spre finalul lui 2008 cand s-a adancit criza creditelor la nivel global.

Revenirea comertului ar putea incuraja autoritatile de reglementare din China sa lase yuanul sa se aprecieze fata dolar anul acesta, dupa 17 luni in care nu au permis acest lucru, stimuland astfel exporturile Chinei.

Prevenirea aprecierii yuanului a ajutat China sa devanseze Germania in pozitia de cel mai mare exportator din lume in 2009.

Astfel, exporturile din decembrie au insumat 130,7 miliarde dolari, iar importurile 112,3 miliarde dolari, ceea ce ridica surplusul comercial la 18,4 miliarde dolari.

La nivelul intregului an, China a exportat cu 16% mai putin, iar importurile sale au scazut cu 11,2%. Surplusul comercial a fost de 196,06 miliarde dolari, in scadere pentru prima oara din 2003, sub nivelul record de 295,5 miliarde dolari din 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#exporturi, #china, #importuri, #record, #economie , #China