Expo Shanghai 2010: 5000.000 de vizitatori, in prima zi a expozitiei

Duminica, 02 Mai 2010, ora 00:17
1724 citiri
Expo Shanghai 2010: 5000.000 de vizitatori, in prima zi a expozitiei

Aproximativ 500.000 de persoane au vizitat, sambata, expozitia mondiala de la Shanghai, in prima zi de la deschidere, la pavilionul Romaniei inregistrandu-se cateva mii de vizitatori, care s-au declarat incantati mai ales de dansurile maramuresene la care au asistat, informeaza Mediafax.

Organizatorii au estimat numarul de vizitatori din prima zi la 500.000. De altfel, la toate pavilioanele s-au format cozi de sute de persoane care au avut nevoie de mai multe ore pentru a le putea vizita.

La pavilionul Romaniei, cu jumatate de ora inainte de inceperea ceremoniei oficiale de deschidere era o coada de aproximativ 300 de persoane care asteptau ca "Marul Verde" sa-si deschida portile.

Tineri si varstnici, chinezii au asteptat calmi la coada pentru a putea intra sa viziteze pavilionul romanesc, Greenopolis.

Unul dintre vizitatori, printre putinii cunoscatori de limba engleza, a spus ca nu stie nimic despre Romania, dar ca, din punctul sau de vedere, vizita la pavilion este echivalenta cu o vizita in tara propriu-zisa.

"Nu avem ocazia sa vizitam alte state prea des. Ne place asadar sa vedem cum ar fi si, cine stie, poate ca vom veni in Romania", a spus tanarul, student la Fizica. Pe toata durata zilei, pavilionul romanesc a fost vizitat de cateva mii de oameni, potrivit estimarilor.

Invitatii la ceremonia oficiala de deschidere a pavilionului, gazduita de comisarul expozitiei, subsecretarul de stat Ferdinand Nagy, au urmarit o scurta demonstratie de cantece si dansuri populare, sustinuta de formatia Crisana, au vizitat muzeul si au participat la o degustare de preparate culinare romanesti, la restaurantul "Maria".

Vizitatorii s-au declarat incantati de dansurile maramuresene, aplaudand de la inceput pana la sfarsit.

De altfel, folclorul reprezinta unul dintre aspectele pe care organizatorii au pus mult accent. Pe langa spectacolele de muzica populara, vizitatorii pavilionului Greenopolis pot vedea, pe ecranele LCD, imagini din Romania.

Touch-screen-urile de la etaj, cu detalii despre Romania, functioneaza insa destul de dificil. Pavilionul Romaniei mai are cateva mici probleme, respectiv lipsa cosurilor de gunoi si a unor materiale de promovare pe care vizitatorii sa le poata lua acasa.

Pavilionul Romaniei la Expo 2010, o constructie in forma de mar din care s-a taiat o felie, cuprinde sali de expozitie, ecrane multimedia, o sala de conferinte, o scena in jurul careia pot sta 2.500 de spectatori si un restaurant cu specific romanesc.

Intins pe o suprafata de 2.000 de metri patrati, pavilionul Romaniei se invecineaza cu cele ale Rusiei, Croatiei si Olandei, fiind situat in "zona europeana" a expozitiei.

Marul verde romanesc este cotat, intr-un top neoficial, intre primele zece dintre cele aproape 200 de pavilioane de la Expo Shanghai. Organizatorii spera sa poata pastra constructia si dupa inchiderea expozitiei si sa o foloseasca pentru promovarea Romaniei in China.

De altfel, mai multe tari prezente la expozitie doresc ca, si dupa incheierea acesteia, sa fie pastrate pavilioanele, dar autoritatile chineze nu au oferit pana in prezent niciun raspuns oficial. Expo 2010 se va desfasura pe durata a 184 de zile. 

#expo, #shanghai, #vizitatori, #expozitie , #China