Exercitii militare fara precedent Rusia-China: Cum sa cuceresti o insula in 7 zile

Luni, 12 Septembrie 2016, ora 14:33
7572 citiri
Exercitii militare fara precedent Rusia-China: Cum sa cuceresti o insula in 7 zile
Foto: defenseimagery.mil

Fortele navale ale Chinei si Rusiei vor desfasura ample exercitii militare in Marea Chinei de Sud, saptamana aceasta, a anuntat site-ul oficial al marinei chineze.

Operatiunea "Joint Sea-2016" va include nave de suprafata, submarine, formatii aeriene si trupe, locul de desfasurare al acesteia fiind in apele asupra carora Beijingul ridica pretentii teritoriale in detrimentul altor 5 state vecine, informeaza IB Times.

Conform oficialilor chinezi, aceasta va fi cea mai mare operatiune comuna a celor doua forte navale de pana in prezent. Exercitiile includ tactici defensive pe mare si pe uscat, lupta pe mare, dar si cucerirea unor insule de la inamici.

China a precizat in luna iulie ca acest exercitiu militar este o operatiune de rutina in cadrul programului de pregatire a trupelor sale, nefiind indreptat impotriva vreunei tari.

In aceeasi luna, Curtea Internationala de la Haga a respins pretentiile teritoriale ale Beijingului in regiune, intr-o zona disputata intre China si Filipine.

China revendica aproximativ 80% din suprafata Marii Chinei de Sud, aceasta incluzand si un culoar comercial maritim care insumeaza transporturi de aproximativ 5.000 miliarde dolari anual.

Brunei, Vietnam, Malaezia, Taiwan si Filipine reclama suprafete din portiunea asupra careia Beijingul invoca drepturi istorice.

Rusia si China fac parte din Consiliul de Securitate al ONU, iar politica lor expansionista din ultima perioada a cimentat relatiile militare dintre cele doua tari, de multe ori acestea sustinandu-se reciproc in fata criticilor adresate de puterile occidentale.

Anul trecut, celor doua forte navale au desfasurat exercitii militare comune in Marea Mediterana, dar si in Marea Japoniei, zona in care ambele state au dispute teritoriale cu Japonia.

#cooperare militara Rusia China, #exercitii militare Marea Chinei de Sud, #dispute teritoriale Marea Chinei de Sud , #China