Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Excedentul comercial al Chinei ar putea trece de 150 miliarde dolari in acest an

Excedentul comercial al Chinei ar putea trece de 150 miliarde dolari in acest an
China ar putea inregistra in acest an un excedent al balantei comerciale de aproximativ 150 miliarde dolari, depasind precedenta valoare record de 109,8 miliarde dolari inregistrata in 2005, estimeaza Ministerul chinez al Comertului, informeaza Reuters.Cotidianul chinez China Daily citeaza un raport al Ministerul chinez al Comertului, conform caruia pana la sfarsitul anului exporturile Chinei ar urma sa se cifreze la 960 miliarde dolari, in crestere cu 26 de procente comparativ cu 2005, in timp ce importurile ar urma sa se situeze la 810 miliarde dolari, in crestere cu 22 de procente comparativ cu anul trecut.
In plus, analistii sunt de parere ca situatia va persista si in urmatorii ani, gratie investitiilor straine directe, ceea ce va conduce la cresterea presiunilor internationale pentru ca guvernul de la Beijing sa reevalueze moneda nationala. Astfel, in 2006 China ar urma sa inregistreze o valoare a exporturilor de 1.700 miliarde dolari, in crestere cu 24,5 comparativ cu 2005. In 2007, cresterea schimburilor comerciale va incetini usor la 15 procente, dar China va inregistra totusi o valoarea a exporturilor de 2.000 miliarde dolari, iar produsele high-tech, de genul computere, vor deveni o parte importanta a exporturilor chineze.

In luna iulie 2005 China permis yuanului sa fluctueze liber, in interiorul unei bande limitate, in raport cu dolarul american. Chiar si asa, la valoarea de 7,8 yuani pentru un dolar, multi economisti considera ca in continuare moneda chineza este subevaluata in raport cu dolarul. Aceasta cu atat mai mult cu cat recent China a anuntat ca rezervele sale valutare au atins valoarea record de 1.000 de miliarde de dolari iar China va atrage in acest an investitii straine directe in valoare de aproximativ 60 miliarde dolari.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 713 ori