Europa nu mai are rabdare: China trebuie sa-si aprecieze yuanul!

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 16:14
2262 citiri
Europa nu mai are rabdare: China trebuie sa-si aprecieze yuanul!

Uniunea economica si politica a Europei ar fi in pericol in cazul in care moneda unica ar fi sfasiata de criza datoriilor suverane, au precizat autoritatile franceze. In opinia acestuia, exista o stransa legatura intre modelul economic chinez orientat spre exporturi si criza datoriilor suverane din Europa.

Ministrul de Externe francez, Alain Juppe a facut o evaluare obiectiva a consecintelor dezintegrarii monedei euro, subliniind faptul ca atat Franta cat si Germania si-au luat angajamentul de a preveni acest dezastru.

"Cu siguranta nu putem permite ca moneda unica sa se destrame fiindca asta ar avea efecte directe in inteaga Europa”, a mai subliniat ministrul de externe francez.

In opinia acestuia, euro nu poate functiona cu adevarat daca nu exista putere economica in toata zona euro.

Pietele de capital au “tremurat” in cursul zilei de vineri, dupa demisia membrului german din consiliul BCE.  Mai mult, in acest weekend, unii reprezentanti germani au atras atentia ca statele puternic indatorate din zona euro ar trebui sa se simta amenintate de excluderea din regiune.

Potrivit lui Juppe, Grecia trebuie sa isi puna finantele pe o baza durabila, in scopul de a accesa cele 109 miliarde de euro din pachetul de salvare prezentat in luna iulie.

“Grecia a facut mari greseli, pe care acum e nevoita sa le corecteze. De asemenea, statul elen trebuie sa isi onoreze angajamentele pe care le-a facut”, a mai subliniat acesta.

Unii economisti internationali sunt de parere ca Grecia ar trebui sa iasa din zona euro pentru a a avea mai mult control asupra economiei sale paralizate, insa economiile puternice din regiune nu sunt de acord ca euro sa se destrame.

Europa cere Chinei un yuan mai puternic



Ministrul de externe francez a precizat ca un yuan mai puternic ar ajuta la resuscitarea zonei euro si a promis ca va ridica problema in Beijing in urmatoarea perioada.

“Credem cu tarie ca yuanul este subevaluat in prezent.

Vom discuta cu siguranta acest lucru cu chinezii. Lucrurile trebuie sa se schimbe”, a subliniat Juppe.

De asemenea, acesta a adaugat ca nivelul yuanului, in masura in care provoaca dezechilibre in economia mondiala, va deveni un subiect principal de discutie la summit-ul G20 din Franta din luna noiembrie.

Atat SUA cat si UE doresc aprecierea yaunului cat mai repede.

Juppe a analizat atat situatia economica europeana cat si cea chineza, facand o legatura intre modelul economic chinez orientat spre exporturi si datoriile europene.

“Credem ca exista o problema si nu este una de tip european si nici de tip american. Este o problema la nivel mondial, de aceea situatia trebuie reechilibrata la nivel mondial”, a mai spus Juppe.

“China a ales un model de dezvoltare axat pe exporturi, lucru pe care cu totii ar trebui sa il invatam. De fapt, acest lucru a fost extrem de avantajos pentru noi fiindca am reusit sa achizitionam bunuri de consum la preturi foarte bune.

Insa, nu am crezut ca va fi cu adevarat o problema in ceea ce priveste efectul pe care acest lucru l-a avut asupra propriei noastre competitivitati.

Avem o multime de datorii, in special catre China. Prin urmare, tot acest sistem in care ne-am implicat nu este durabil pe termen lung. China trebuie sa isi aprecieze yuanul”, a subliniat Juppe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apreciere yuan, #criza datorii suverane, #euro, #exporturi china, #yuan , #China