Economia Chinei sfideaza criza si avanseaza cu 8,9% in T3

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 12:39
1128 citiri
Economia Chinei sfideaza criza si avanseaza cu 8,9% in T3

Economia chineza si-a accelerat cresterea in al treilea trimestru din acest an, avansand cu 8,9% fata de acelasi interval din 2008, cel mai inalt ritm din ultimul an, a anuntat joi biroul national de statistica, potrivit Bloomberg, citat de NewsIn.

Produsul intern brut (PIB) al Chinei crescuse cu 7,9% in al doilea trimestru si cu 6,1% in primele trei luni, moment de varf al crizei economice mondiale. In primele noua luni din acest an, cresterea PIB a fost de 7,7%, iar guvernul de la Beijing si-a propus drept obiectiv un avans economic de peste 8% pentru intregul an, considerat usor de atins de catre majoritatea analistilor.

China a evitat in acest an recesiunea mondiala gratie unui pachet de stimuli guvernamentali si cresterii record a creditarii.

"Problema este acum sa nu supraliciteze cu stimulii", considera Stephen Green, seful departamentului de cercetare pentru China de la Standard Chartered.

Economistii se asteapta ca economia chineza sa inregistreze o crestere si mai mare in 2010, dupa un an 2009 marcat de criza mondiala, ce a redus cererea de marfuri chinezesti.

Totusi, in ciuda crizei, productia industriala din China a avansat cu 13,9% in primele noua luni, sustinuta de vanzarile mari de autovehicule pe piata interna, ritm superior celui raportat pentru perioada ianuarie-august, de 13,3%.

De asemenea, investitiile in active fixe din mediul urban au avansat cu 33,3% in primele noua luni, ca urmare a planului guvernamental de stimuli de 586 miliarde dolari, ce a sustinut lucrarile de infrastructura si investitiile energetice. Vanzarile de retail au crescut cu 15,5%.

Singura problema majora cu care se confrunta in prezent economia chineza este deflatia, preturile de consum fiind in septembrie cu 0,8% mai mici decat in urma cu un an. De asemenea, preturile productiei industriale au coborat cu 7% in ultimul an, insa analistii se asteapta la o revenire pe crestere a preturilor pana la finalul lui 2009.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#china, #criza, #economie , #China