Economia Chinei prinde din nou viteza. PIB-ul a crescut cu 7,8% in trimestrul trei

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 14:37
1337 citiri
Economia Chinei prinde din nou viteza. PIB-ul a crescut cu 7,8% in trimestrul trei

Cresterea economica a Chinei a accelerat in perioada iulie-septembrie pentru prima data in ultimele trei trimestre, la 7,8%, premierul Li Keqiang sporind productia industriei prelucratoare si investitiile pentru a facilita atingerea tintei guvernului privind expansiunea economiei.

Rata anuala de crestere a accelerat de la 7,5% in trimestrul al doilea si se incadreaza in estimarile economistilor, care au variat intre 7,4% si 8,2%, potrivit Bloomberg.

Fata de trimestrul anterior, PIB-ul Chinei a urcat cu 2,2%, iar in primele noua luni ale anului a fost inregistrata o crestere economica de 7,7%.

Guvernul chinez are pentru acest an o tinta de crestere economica de 7,5%.

Productia industriala a Chinei a crescut cu 10,2% in septembrie fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce vanzarile cu amanuntul au avansat cu 13,3%.

Accelerarea cresterii economice vine in urma implementarii mai multor masuri de catre guvern, printre care investitii in infrastructura feroviara si reducerea unor taxe. Bank of America a denumit masurile "un mini-program de stimulare".

Vanzarile de locuinte au crescut cu 34% in septembrie fata de august, in pofida restrictiilor introduse de autoritati pentru a evita supraincalzirea pietei.

Actiunile asiatice au crescut usor in urma raportului de crestere economica din China.

Premierul Li Keqiang a declarat saptamana trecuta ca rata de crestere economica din primele noua luni ale anului a deasit 7,5%. Ulterior, liderul de la Beijing a afirmat ca revigorarea economiei chineze va continua, iar tintele pentru anul viitor vor fi atinse.

#crestere economica china, #evolutie PIB China, #politici economice China , #China