Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia Chinei ar putea creste cu 8% in 2013

Economia Chinei ar putea creste cu 8% in 2013


China ar putea inregistra in 2013 o crestere economica de peste 8 %, dupa ce a trecut in 2012 printr-o 'recuperare dificila', a apreciat, sambata, presedintele fondului suveran de investitii din aceasta tara, Lou Jiwei, transmite EFE.

Intr-o interventie la o reuniune desfasurata la Beijing, el si-a sustinut prognoza prin aceea ca 'mare parte' din cererea globala de materii prime este asigurata de China.

Aceasta estimare survine dupa recenta publicare a datelor referitoare la evolutia Produsului Intern Brut (PIB) din 2012, care a fost de 7,8 %, cel mai slab nivel atins in ultimul deceniu. Tendinta descrescatoare a fost insa inversata in ultimul trimestru al anului trecut, cand PIB-ul a crescut cu 7,9 % fata de perioada similara din 2011. Aceste date sunt departe de cresterea de 9,3 % din 2011 sau de cea de 10,4 % din 2010, dar dau motive de optimism, noteaza EFE.

Criza datoriilor cu confrunta unele state europene reprezinta o oportunitate pentru China, care este 'bogata in lichiditati', a mai spus Lou Jiwei, opinand ca guvernul de la Beijing trebuie sa incurajeze firmele locale sa se extinda si sa investeasca in exterior.

Prezent la forumul respectiv, fostul vicepremier chinez Zeng Peiyan a fost de parere ca liderii chinezi 'trebuie sa dea dovada de curaj politic' pentru a accelera reformele economice, astfel incat sa asigure o crestere durabila pe termen lung.

'Economia chineza isi modifica ritmul si se afla intr-un 'clar proces de dezaccelerare, de la un nivel cu doua cifre in ultimele trei decenii, la un nivel de 7-8 %, cat se prevede pentru viitor', a mai spus Zeng, care in prezent este presedintele unui mare think-tank chinez.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1345 ori