Economia Chinei ar putea creste cu 8% in 2013

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 16:24
1453 citiri
Economia Chinei ar putea creste cu 8% in 2013

China ar putea inregistra in 2013 o crestere economica de peste 8 %, dupa ce a trecut in 2012 printr-o 'recuperare dificila', a apreciat, sambata, presedintele fondului suveran de investitii din aceasta tara, Lou Jiwei, transmite EFE.

Intr-o interventie la o reuniune desfasurata la Beijing, el si-a sustinut prognoza prin aceea ca 'mare parte' din cererea globala de materii prime este asigurata de China.

Aceasta estimare survine dupa recenta publicare a datelor referitoare la evolutia Produsului Intern Brut (PIB) din 2012, care a fost de 7,8 %, cel mai slab nivel atins in ultimul deceniu. Tendinta descrescatoare a fost insa inversata in ultimul trimestru al anului trecut, cand PIB-ul a crescut cu 7,9 % fata de perioada similara din 2011. Aceste date sunt departe de cresterea de 9,3 % din 2011 sau de cea de 10,4 % din 2010, dar dau motive de optimism, noteaza EFE.

Criza datoriilor cu confrunta unele state europene reprezinta o oportunitate pentru China, care este 'bogata in lichiditati', a mai spus Lou Jiwei, opinand ca guvernul de la Beijing trebuie sa incurajeze firmele locale sa se extinda si sa investeasca in exterior.

Prezent la forumul respectiv, fostul vicepremier chinez Zeng Peiyan a fost de parere ca liderii chinezi 'trebuie sa dea dovada de curaj politic' pentru a accelera reformele economice, astfel incat sa asigure o crestere durabila pe termen lung.

'Economia chineza isi modifica ritmul si se afla intr-un 'clar proces de dezaccelerare, de la un nivel cu doua cifre in ultimele trei decenii, la un nivel de 7-8 %, cat se prevede pentru viitor', a mai spus Zeng, care in prezent este presedintele unui mare think-tank chinez.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#economie china, #economie, #crestere economica , #China