Economia Chinei a crescut in 2012 cu 7,8% - cel mai slab rezultat din ultimii 13 ani

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 11:06
913 citiri
Economia Chinei a crescut in 2012 cu 7,8% - cel mai slab rezultat din ultimii 13 ani

Economia Chinei a inregistrat anul trecut o crestere economica de 7,8%, cea mai lenta incepand din 1999, in urma crizei globale si a unei campanii interne de temperare a pietei imobiliare, insa avansul din ultimul trimestru din 2012 s-a situat peste asteptarile analistilor, potrivit Financial Times.

Evolutia din trimestrul al patrulea, cand PIB a urcat cu 7,9% si a intrerupt o serie de sapte trimestre de incetinire, va sustine un avans economic mai puternic in acest an, considera analistii.

"Pe ansamblu, economia se stabilizeaza", se arata intr-un comunicat al biroului national de statistica.

Revenirea a fost sprijinita de suplimentarea cheltuielilor guvernamentale, demarata la mijlocul anului trecut, cand politicienii chinezi au inceput sa-si faca griji privind incetinirea economiei. Programul nu s-a comparat cu fondurile masive pompate de China in economie dupa declansarea crizei mondiale in 2008, dar a accelerat aprobarea unor investitii in infrastructura, precum cai ferate si drumuri.

Relaxarea politicii monetare de catre banca centrala, inclusiv doua reduceri ale dobanzii de politica monetara, a influentat pozitiv economia si a ajutat stabilizarea sectorului imobiliar, responsabil de peste 10% din PIB.

Exporturile s-au stabilizat, de asemenea, la sfarsitul anului, economia chineza inregistrand surplus comercial, ceea ce a alimentat evolutia pozitiva a PIB.

#economie china, #incetinire economie China , #China