DRAGONUL ROSU salveaza Europa! MOTIVUL: sa aiba cui vinde chinezariile

Sambata, 02 Iulie 2011, ora 23:44
4083 citiri
DRAGONUL ROSU salveaza Europa! MOTIVUL: sa aiba cui vinde chinezariile

"Noi va putem ajuta in vremuri de criza" este mesajul Chinei pentru Europa, cel mai mare client al produselor chineze.

La inceputul saptamanii trecute, cu doar cateva zile inainte de decizia Parlamentului elen de a aproba planul de austeritate, China a asigurat Europa ca va continua sa cumpere datoriile suverane europene, potrivit CNN Money.

Premierul chinez, Wen Jiabao, a declarat ca statul chinez a crescut nivelul de achizitii a unor obligatiuni guvernamentale din unele tari europene. "Astfel de actiuni arata increderea noastra in economiile europene si in zona euro", a subliniat premierul chinez.

Planul grecesc de austeritate recent aprobat de Parlamentul elen ar putea ridica probleme grave privind modul in care tara isi va rambursa datoriile, insa cel mai mare investitor al lumii are incredere in Grecia si in zona euro.

Sprijinul Chinei nu este deloc surprinzator.

La inceputul acestui an, gigantul asiatic a suportat datoriile spaniole prin semnarea de contracte de investitii in valoare de 7,3 miliarde de dolari, in toate domeniile de la energie la operatiuni cu petrol.

Anul trecut pe vremea aceasta, China a facut o mare promisiune Europei, aceea ca va incheia contracte comerciale majore pentru mediul de afaceri din Grecia pentru a salva Europa. China are de castigat din salvarea Europei.

Cu toate ca in regiune exista un grad ridicat de risc si incertitudine, Europa este in continuare cea mai mare piata de export a Chinei, reprezentand aproximativ 20% din trasporturile totale, asa ca este in interesul statului chinez s-o ajute sa iasa din criza.

"Dragonul Rosu" are in continuare nevoie de o piata de desfacere, iar europenii raman cei mai fideli cumparatori.

In plus, dupa cum spun unii experti din China, statul chinez nu poate pierde. Riscurile sunt relativ scazute, intrucat Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana ar face tot posibilul sa-si salveze tarile membre daca lucrurile s-ar inrautati.

Prin urmare, China mizeaza foarte mult si pe ajutorul UE.

Rezerverele valutare ale Chinei, in valoare de 3.000 de miliarde de dolari, sunt de departe cele mai impresionante din lume si sunt vazute de catre politicieni si directorii de companii ca o sursa cheie de capital.

Simpla promisiune a Chinei ca va ajuta Europa calmeaza indirect pietele, ajuta la stabilizarea monedei euro si intr-un fel trimite un mesaj in lume ca statul chinez este un bun vecin global care este dispus sa "intinda o mana de ajutor" in vremuri de criza.

Pe termen mai lung, chinezii au cautat sa-si diversifice rezervele masive departe de dolarul american, care este o moneda volatila.

In opinia expertilor, in ciuda crizei si a datoriilor europene, moneda euro ramane cea mai buna alternativa in locul dolarului.

Nu este ultima data cand vom auzi ca statul chinez pazeste spatele Europei.

In cazul in care instabilitatile financiare vor aparea din nou la orizontul european, China isi va face aparitia si va echilibra situatia. 

#ajutor china, #china, #criza, #datorii suverane europa, #dragon rosu, #piata export china, #produse chinesti , #China