Dolarul, spulberat de moneda chineza. Vezi cum s-a ajuns aici

Joi, 11 August 2011, ora 16:01
2610 citiri
Dolarul, spulberat de moneda chineza. Vezi cum s-a ajuns aici

Un dolar valoreaza 6,4 yuani, moneda chineza fiind astfel mai puternica decat oricand in ultimii 17 ani. Cresterea a venit dupa ce Rezerva Federala si-a luat obligatia de a mentine ratele dobanzilor la un nivel cat mai jos si in urma semnalelor conform carora China va utiliza cresterile monetare pentru a tine in frau inflatia.

Moneda a crescut cu 0,37% pana la 6,3945, cel mai mare salt din ultimele noua luni, conform Sistemului de Schimburi Comerciale Straine din China.

Acest nivel este cel mai ridicat de la unificarea economica din 1993.

Fondul Monetar International a declarat luna trecuta ca un yuan mai puternic ar ajuta la stabilizarea economiei globale.

De asemenea, ar fi benefica eforturilor guvernului de a tine in frau inflatia si de a redirectiona cresterea nationala dinspre exporturi spre cererea consumatorilor.

Datele facute publice in cursul acestei saptamani arata ca avansul exporturilor a dus la cresterea surplusului comercial la cel mai mare nivel din ultimii doi ani.

Mai mult, preturile de consum au crescut cel mai mult din ultimii trei ani.

"Cifrele referitoare la inflatie si comert, coroborate cu politica Fed de a mentine rate ale dobanzilor extrem de mici, au alimentat aprecierea yuan-ului", a declarat Banny Lam, economist la CCB International Securities cu sediul la Hong Kong.

"O crestere economica puternica, sustinuta de cele mai recente date financiare legate de export, le da incredere investitorilor sa cumpere yuani in aceste vremuri turbulente".

Yuan-ul, singurul castigator

Yuan-ul este singurul castigator din aceasta luna dintre cele mai uzitate valute asiatice, avansand cu 0,7% in cursul fata de dolar.

Aceasta, in contextul in care S&P a retrogradat SUA si schimbarile de pe pietele financiare i-a indemnat pe investitori sa fie mai prudenti.

Fed a spus pe 9 august ca va mentine o rata a dobanzilor cat mai apropiata de zero pana cel putin la mijlocul lui 2013 pentru a revitaliza o redresare economica descrisa ca fiind "considerabil mai inceata" decat se anticipa.

Comitetul Federal Comercial este pregatit sa utilizeze unelte aditionale pentru a consolida economia, dupa cum a spus autoritatea monetara.

Acesta a cumparat 2,3 trilioane de dolari in dividende incepand cu decembrie 2008, in cele doua asa-numite runde de "quantitative easing".

Cel mai probabil, SUA va anunta o a treia runda de cumparare de active, care va spori inflatia globala si va spori fluxul de "bani noi" catre China.

Fondurile in crestere au contribuit la plasarea dolarului pe primul loc in topul celor mai proaste 16 monede internationale de cand a inceput relaxarea cantitativa.

Dolarul australian, francul elvetian si realul brazilian au fost cei mai buni trei performeri, crescand cu peste 44% in functie de dolarul american, incepand cu 2008.

Yuanul a castigat 6,7 procente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cadere dolar, #curs, #curs valutar, #dolar, #franc elvetian, #moneda chineza, #yuan , #China