De ce China o sa reuseasca unde altii au ratat

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 02:19
1428 citiri
De ce China o sa reuseasca unde altii au ratat

Vocile care anunta prabusirea Chinei, in urma unei cresteri economice spectaculoase din ultimele decenii, nu inceteaza sa apara, insa, an dupa an, China le demonstreaza ca nu este ca alte puteri ale lumii. 

In prezent, unii analisti sustin ca tara asiatica are o inflatie prea mare, investitii in exces, salarii in crestere galopanta si multe credite neperformante, prin urmare ar putea cadea in "capcana veniturilor de mijloc", care a dus la crize economice in multe tari dezvoltate, cel mai recent exemplu fiind chiar recesiunea globala din 2008, inceputa in Statele Unite.

Desi temerile pot fi intemeiate, mai ales cele cu privire la rata inflatiei, profesorul Stephen S. Roach de la Universitatea Yale, care este si presedinte de onoare al Morgan Stanley Asia, este de parere ca economia chineza nu va urma calea altora asemanatoare din trecut. Intr-un comentariu pentru Project Syndicate, el a detaliat zece motive pentru a-si sustine teoria:

Strategia

Din 1953, China si-a formulat obiectivele in planuri pe cinci ani, cu tinte si politici bine definite. In ultimul plan de acest gen, se observa o schimbare deosebit de importanta a strategiei, de la un model de producator, aplicat in ultimii 30 de ani, la o societate de consum infloritoare.

Determinarea

Liderii chinezi au drept principala prioritate stabilitatea. Datorita acestui angajament, China a reusit sa evite problemele cauzate de recesiunea globala din 2008 - 2009. De asemenea, guvernul chinez s-a angajat sa tina sub control inflatia, "bulele" activelor sau imobiliarelor, precum si nivelul creditelor neperformante.

Mijloacele de atingere a obiectivelor

Cei peste 30 de ani de reforme ii permit un dinamism aparte economiei chineze. Reforma mediului de afaceri si pietelor financiare au fost cheia succesului, iar multe alte reforme urmeaza a fi infaptuite. In plus, China a demonstrat ca stie sa invete din greselile economice din trecut si are abilitatea de schimba cursul, cand este necesar.

Economiile

O rata a economiilor de peste 50 la suta a ajutat mult China. Acest lucru a ajutat la finantarea investitiilor si a pus China la adapost de socurile internationale printr-o rezerva valutara deosebit de ridicata. In prezent, autoritatile incearca sa redirectioneze surplusul pentru a creste cererea interna.

Migrarea de la zonele rurale la cele urbane

In ultimii 30 de ani, populatia urbana a crescut de la 20 la suta din total la 46%. Potrivit estimarilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, alti 316 milioane de chinezi se vor muta de la sate la orase, in urmatorii 20 de ani. Un asemenea nivel de urbanziare reprezinta o baza solida pentru investitii in infrastructura si constructii rezidentiale si comerciale.

Citeste continuarea pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Una din țările membre ale Uniunii Europene cu cele mai mari rezerve de gaze naturale și petrol, România scade producția pentru a importa resurse de energie primară din alte țări. În...
#china, #economie, #criza, #economie , #China