De ce China nu are antidotul crizei mondiale?

Duminica, 21 August 2011, ora 17:00
2962 citiri
De ce China nu are antidotul crizei mondiale?

La inceputul anilor 1980, cand SUA si economiile europene s-au aflat intr-o recesiune in W, Japonia a fost cea care le-a salvat. Acum, cand America si Europa se confrunta cu una din cele mai dificile criza, este randul Chinei sa le ajute.

Guvernul japonez si-a schimbat prioritatile economice trecand de la export la importuri si consum. In urma acordului Plaza din 1985, Banca Japoniei a lansat o politica agresiva de relaxare monetara pentru a stimula cererea interna.

Japonia a lansat o serie de politici pentru a extinde cererea interna si pentru a-si deschide piata pentru investitorii straini si a lasat moneda sa se aprecieze.

Aceasta a “reciclat” in continuare surplusul comercial prin investitii directe si indirecte in SUA si Europa. Companiile japoneze au revitalizat companiile europene si americane prin transferul de tehnologie si know-how.

Pana la mijlocul anilor 1980, economia mondiala cresterea intr-un ritm amertitor, iar Japonia se bucura de deceniul sau “de aur”.

Acum, SUA si Europa se indreapta din nou catre o recesiune in W. Intrebarea pe care multi analisti si-o pun este cine le va mai salva de data aceasta.

Cel mai bun candidat este China.


Cu o economie in crestere, cu rezerve valutare mari si un guvern functional, China ar putea juca un rol important in redresarea economiei mondiale.

Redresarea imediata a Chinei si cresterea sa economica i-au facut pe multi sa sugereze faptul ca institutiile globale, precum G8, grupul celor mai dezvoltate tari din lume (Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia si Rusia), au devenit invechite.

China, de exemplu, poate stimula cheltuielile interne si poate permite yuanului sa se aprecieze asa cum a facut Japonia la inceputul anilor 1980.

Statul chinez poate continua sa cumpere datorii americane, europene dar si minele din Africa.

Insa, cat de competente sunt companiile chineze astfel incat sa preia companiile americane si europene aflate in dificultate si sa se transforme?

Din pacate, analistii cred ca China nu este pregatita sa isi asume acest rol intrucat ii lipsesc atat tehnologia cat si know-how-ul necesar.

Statul chinez nu dispune de know-how tehnologic pentru ca s-a impus pe piata mondiala ca un imitator si nu ca un inovator.

China are capacitatea de a transforma inventiile altora in inovatii care duc la o noua generatie de produse.

China nu a putut sa faca trecerea de la un sistem centralizat planificat la un sistem de piata.

In plus, marile corporatii si banci chineze sunt detinute si controlate de catre guvern.

Acest lucru inseamna ca managerii acestor companii sunt legati de maini si de picioare, de multe ori lipsiti de experienta si de expertiza si nu au libertatea de a ajusta sistemul in functie de cererea pietei.

Prin urmare, China poate ajuta cu siguranta economia mondiala sa-si revina, insa nu poate juca rolul de catalizator pentru a face aceasta redresare durabila, asa cum a facut Japonia la inceputul anilor 1980.

Desi China poate ajuta mult, ramane, totusi, o tara relativ saraca, venitul pe cap de locuitor fiind de 6.000 de dolari pe an, comparativ cu 39.000 de dolari/an, in Statele Unite, si 33.400 de dolari/an in Uniunea Europeana.

Avand in vedere propriile probleme - poluarea masiva, migrarea populatiei din zona rurala la orase, instabilitatea economica si politica - China nu va dori decat sa se salveze pe sine.

#economie china, #rol china, #criza sua, #criza europa, #recesiune, #pib china, #companii chineze , #China