Cum va arata economia mondiala in 2050

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 00:33
2272 citiri
Cum va arata economia mondiala in 2050

Desi lumea abia a intrat in 2011, analistii incearca deja sa isi imagineze cum va arata economia mondiala in 2050. In urmatorii 40 de ani, China ar urma sa depaseasca SUA si sa devina cea mai mare economie a lumii, cele doua tari fiind urmate de India si Japonia. De asemenea, in primele 30 de puteri ale lumii se vor afla 19 dintre actualele economii emergente.

Potrivit unui raport al bancii HSBC, China va avea in 2050 un PIB de 24,6 trilioane de dolari, in timp ce SUA vor avea 22,3 trilioane, potrivit Daily Telegraph.

Analizand orice aspect al unei societati, de la rata de fertilitate pana la respectarea legii, banca HSBC a ajuns la concluzia ca economia globala se va tripla in urmatorii 40 de ani daca lumea reuseste sa evite declansarea unor razboaie si este gasita o solutie pentru lipsa hranei si a apei din unele regiuni.

China si SUA vor domina impreuna restul economiei mondiale si o vor supraveghea dintr-un G2, India urmand sa fie mult in spatele lor cu un PIB de doar 8,2 trilioane de dolari. In acelasi timp, unele parti ale Europei vor fi uitate si nu vor mai conta deloc.

Turcia va reusi sa depaseasca Rusia, iar Egiptul, Malaezia si Indonezia vor urca in primele 20 de economii.

Societatile musulmane ar putea sa aiba din nou o influenta economica uriasa, in timp ce Brazilia va dezamagi si se va clasa abia pe locul 7 deoarece natalitatea mica si sistemul de invatamant nu ii vor permite sa se dezvolte mai mult.

Totusi, forta de munca din SUA va creste mai mult decat cea a Chinei datorita ratei mare de fertilitate, populatia Chinei urmand sa se contracte incepand cu anii 2020, iar cea a Indiei sa imbatraneasca din 2040. Desi cresterea de opt ori a puterii de cumparare va compensa problemele demografice din China si India, ele nu se vor apropia de calitatea vietii din SUA. De fapt, in 2050, americanii vor fi de trei ori mai bogati decat chinezii.

Europa este condamnata la imbatranire

Rata de fertilitate va ajuta si Marea Britanie care va fi a sasea economie a lumii, cu mult inaintea Italiei si a Frantei. Germania va ramane cea mai puternica economie a Europei, dar impreuna cu Polonia, Italia, Spania, Rusia, Coreea si Singapore este condamnata la crize provocate de imbatranirea populatiei.

Singura solutie pentru aceste tari este sa isi deschida granitele imigrantilor.

Pana in 2050, populatia Marii Britanii va creste pana la 72 de milioane de locuitori, in timp ce Germania va avea 71 de milioane, iar Franta 68 de milioane, arata Wall Street Journal.

Marii invinsi, potrivit raportului HSBC, sunt tarile mici ca Elvetia, Olanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Belgia si Austria, care vor pierde 30% din locuitori si se vor lupta sa mai aiba influenta in institutiile internationale. Acest lucru nu le va face, insa, si sarace.

Olanda va cobora opt locuri in clasament pana pe locul 23, dar va avea un PIB pe cap de locuitor de 46.000 de dolari, fata de 26.000 in zilele noastre. Cei noua milioane de elvetieni se vor bucura de un PIB pe cap de locuitor de 84.000 de dolari, fata de 39.000 astazi.

Citeste continuarea pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economia mondiala, #china, #sua , #China