Cum tremura China de frica "loviturii" africane

Duminica, 27 Februarie 2011, ora 22:56
3157 citiri
Cum tremura China de frica "loviturii" africane

Protestele antiguvernamentale din lumea araba si-au pus amprenta pe relatiile bilaterale dintre guvernele africane si tari precum China, care in ultimele luni si-a extins puternic politica de preluare economica a Africii. “Revolutia de iasomie” africana a inceput sa-si faca simtita "aroma" si in business-ul chinezesc, potrivit Forbes.

In ultimul deceniu, comertul Chinei cu Africa s-a extins substantial, in prezent fiind mai mult de 1 milion de chinezi care traiesc si lucreaza pe continent.

Pentru multi dintre ei, Africa reprezinta continentul ideal, fiind bogata in resurse naturale, prin urmare devenind o piata perfecta pentru produsele fabricate in China.

Cu toate ca multe institutii guvernamentale si de creditare  din Vest nu au avut incredere in guvernele africane, China a riscat, oferind fonduri de ajutor si imprumuturi catre guvernele africane pentru a asigura tranzactiile cu materii prime sau pentru a finanta proiectele de infrastructura de care beneficiaza companiile sale.

Negocierile se faceau intre bancile de export detinute de stat sau intreprinderile statului chinez si guvernele africane.

China a avut o importanta majora in dezvoltarea de proiecte mari de infrastructura, cum ar fi cladiri, porturi, drumuri si cai ferate.

Un alt avantaj pentru China a fost faptul ca aceste proiecte mari de infrastructura au angajat un numar mare de muncitori chinezi, ceea ce a insemnat o oportunitate pentru acestia de a obtine salarii mai mari decat in tara mama.

Chinezii au descoperit ca Africa este tara oportunitatilor si au reusit sa-si creeze o nisa in economia locala prin demararea propriilor afaceri.

Aceasta strategie a mers bine pana in ianuarie.

Atunci a izbucnit pentru prima data "Revolutia de iasomie" in Tunisia, s-a raspandit in Egipt si acum a “lovit” Libia, afectata de  razboiul civil dintre fortele pro si contra Gaddafi.

Alte state din Golf, ca Bahrain si Oman arata de asemenea semne de neliniste.

Cu doar doua luni in urma, dorinta Chinei de a incheia afaceri cu guvernele africane parea o decizie inteleapta.

Acum, cu trei guverne africane care trec prin schimbari majore, decizia Chinei pare riscanta.

Egiptul are un guvern interimar militar care a promis sa predea puterea unui guvern civil in urma alegerilor. Intrebarea pe care o ridica analistii este daca acest guvern provizoriu va continua sa onoreze acordurile de afaceri realizate de guvernul Mubarak sau acestea vor fi suspendate pana in momentul in care noul guvern civil va prelua puterea.

Una din marile temeri cu care se confrunta China este decizia de reziliere a contractelor pe care ar putea s-o ia noile guverne din Tunisia sau Libia.

Analistii se intreaba ce se va intampla cu companiile chineze si angajatii acestora in cazul in care contractele majore de infrastructura sunt suspendate pana la o stabilitate politica in tara gazda.

In plus, investitorii vor dori sa stie cat de mult se expun la riscuri in aceste piete extrem de fluide.

Libia are 36.000 de muncitori chinezi care acum sunt nevoiti sa paraseasca tara. Se vor intoarce acestia cand protestele se vor incheia?

Pentru guvernul chinez, pastrarea locurilor de munca a angajatilor chinezi a fost intotdeauna o prioritate, prin urmare aceste intamplari nefericite nu vor fi de bun augur pentru China care va fi nevoita sa-si vada populatia somera.

Sudan, care este una din tarile cu cele mai mari investitii chineze din Africa, a trecut deja printr-un referendum la nivel national, iar sudul tarii a votat pentru separare, devenind o noua tara: Sudanul de Sud.  Din nou, aceasta decizie ameninta business-ul chinez.

Acestea sunt doar cateva din problemele cu care s-ar putea confrunta China, spun analistii citati de Forbes.

Platforma de comert online a Chinei, Alibaba, ar putea fi un bun indicator timpuriu care sa arate daca schimburile dintre tarile africane si producatorii chinezi se desfasoara in conditii normale.

Potrivit lui Jack Ma, fondatorul companiei Alibaba, o tranzactie comerciala dureaza intre 60-90 de zile pentru a trece de la negocieri la semnarea contractului.

Premierul chinez, Wen Jiabao s-a intalnit deja cu Jack Ma pentru a obtine informatii comerciale cu privire la exporturile Chinei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comert, #exporturile chinei, #imprumuturu, #infrastructura, #protestele din africa, #relatii china africa, #revolutia de iasomie, #tranzactii , #China