Cu SUA in recesiune, China salveaza economia mondiala

Joi, 10 Ianuarie 2008, ora 17:11
1121 citiri
Cu SUA in recesiune, China salveaza economia mondiala

Cea mai mare firma de brokeraj din lume, Merrill Lynch, considera ca Statele Unite au intrat in recesiune economica pentru prima data dupa 2001. Estimarea a fost facuta dupa ce a fost publicat raportul privind ocuparea populatiei americane, somajul atingind o maxima pentru ultimii doi ani, de 5%. "Raportul de vineri ne-a confirmat suspiciunile ca economia a intrat intr-o recesiune oficiala catre sfirsitul anului trecut", a declarat David Rosenberg, analist economic al firmei, din New York.

Anuntarea oficiala a unei recesiuni este facuta de obicei de Biroul National de Cercetare Economica (BNCE) al SUA, dardecizia acestuia ar putea fi luata de-abia peste doi ani, din cauza procedurilor de durata. Presedintele BNCE, Martin Feldstein, contrazice concluziile Merrill Lynch: "Cred ca acum nu sintem in recesiune, dar cred ca exista un risc serios ca situatia sa se inrautateasca", a declarat el.

Banca Mondiala a anuntat, la rindul sau, ca in 2008 cresterea economica mondiala va scadea, ca urmare a majorarii ratei dobinzilor la credite in cele mai bogate tari. Anul acesta, cresterea economica globala este prevazuta la 3,3%, fata de 3,6% anul trecut. Totusi, conform organismului international, rezistenta tarilor aflate in plina dezvoltare va aplana riscul unei recesiuni mondiale. Cresterea economica a tarilor aflate in curs de dezvoltare este prevazuta la 7,1% anul acesta.

Economia chineza va avea un rol important in atenuarea scaderii economice mondiale. Banca Mondiala prevede ca aceasta va creste cu mai mult de 10% in urmatorii doi ani, urmata indeaproape de economia indiana. Fara avintul celor doua tari asiatice cresterea economica a tarilor in curs de dezvoltare ar ajunge doar la 5,5%.

Banca Mondiala considera ca, pina acum, tarile in curs de dezvoltare nu au fost legate de problemele de pe pietele financiare mondiale. Pietele de actiuni din aceste tari, desi au intregistrat o scadere in august, si-au continuat cresterea. Totusi, o recesiune a economiei americane ar avea o influenta mult mai mare si asupra tarilor in crestere. Tari cu venituri medii, precum Brazilia, ar avea cel mai mult de pierdut in acest caz, atit prin scaderea comertului exterior, cit si prin cea a investitiilor straine.

Raportul Bancii Mondiale face previziuni pe termen lung pentru tarile in curs de dezvoltare si despre importanta transferului de tehnologie, arata BBC. Conform documentului, in ultimii 15 ani, tarile in curs de dezvoltare au reusit sa mai scada diferentele tehnologice fata de tarile bogate. Cu toate acestea, tarile cu un venit mediu au ajuns doar la 50% din nivelul tehnologic al tarilor bogate, iar cele sarace, doar la unul de 25%. Banca sustine ca viitoarele transferuri de tehnologie ar trebui sa le ofere tarilor in curs de dezvoltare o crestere de 3,9% per capita in urmatoarea decada. Datorita acestui fapt, numarul saracilor la nivel mondial (bazat pe standardul de un dolar pe zi) va scadea de la 1,2 miliarde de persoane in 1990 la 624 de milioane in 2015. In Africa subsahariana, 30% din populatie va ramine sub limita saraciei, fata de 10%, cit va fi nivelul in intreaga lume al tarilor in curs de dezvoltare.

<a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=16887&art=41132&cHash=f70ced8252/ target=_blank>Cotidianul</a>