Criza goleste China de bani. 800 de miliarde de dolari au fost retrasi din tara

Joi, 23 Iulie 2015, ora 15:54
5663 citiri
Criza goleste China de bani. 800 de miliarde de dolari au fost retrasi din tara
Foto: Pixabay

Guvernul de la Beijing da semne ca a reusit sa opreasca prabusirea pietei de capital din tara, analistii anticipand chiar o accelerare a ritmului de crestere economica pana la finalul acestui an.

Cu toate acestea, fundalul intrevazut printre datele statistice se arata inspaimantator, expertii Goldman Sachs vorbind de retrageri de capital nemaintalnite din China, dezvaluie ziarul The Telegraph.

Fara precedent in istorie

China se clatina din ce in ce mai mult pe picioare, iar acest semnal pare sa ii fi inspaimantat pe investori, atat pe cei locali, cat si pe straini.

Robin Brooks, unul dintre analistii Goldman Sachs, estimeaza ca, in al doilea trimestru al acestui an, perioada in care a izbucnit criza pe piata de capital din China, retragerile de bani din economia chineza au atins nivelul de 224 miliarde de dolari.

"Este ceva nemaiintalnit de-a lungul istoriei", apreciaza analistul. In acelasi timp, Banca Centrala a Chinei a fost nevoita sa intervina constant in piata pentru a sustine yuanul.

Din punctul de vedere al lui Brooks, interventiile s-au cronicizat, iar sumele imprumutate devin din ce in ce mai mari. Intre martie si iunie, conform calculelor lui Brooks, guvernul chinez a lansat pe piata obligatiuni in valoare de 48 de miliarde de dolari.

Miscarea pare tardiva, totusi, daca este sa luam in calcul estimarile facute de Charles Dumas de la Lombard Street Research, care vorbeste de retrageri de capital din economia chineza de peste 800 miliarde de dolari efectuate numai in 2014.

Exodul miliardarilor

Nu doar banii parasesc China, ci si persoanele bogate care au reusit sa construiasca adevarate imperii in perioadele de crestere economica sustinuta, arata postul american CNN.

Numarul miliardarilor in dolari din China este estimat la 360 de persoane, o mare parte dintre acestia fiind deja plecati sau pe picior de plecare din tara.

Doua motive principale ii fac pe miliardarii chinezi sa fuga unde vad cu ochii: criza financiara care se intrevede la orizont si campania anticoruptie declansata de presedintele Xi Jinping.

"Sunt speriati. Campania anticoruptie de acum nu este o vorba in vant, a devenit o realitate si se desfasoara la toate nivelele societatii.

Miliardarii din China au devenit mult mai discreti. Multi dintre ei prefera sa petreca vremea in afara granitelor, in vacante prelungite", arata Shaun Rein, un analist economic din Shanghai.

Cu multe averi dobandite pe cai ilegale, numarul persoanelor ultra-bogate din tara asiatica ar putea fi mult mai mare decat cifra prezentata mai sus, insa.

De altfel, Rupert Hoogewerf, fondatorul topului Hurun pentru China sustine ca pentru fiecare miliardar identificat si prezentat publicului, alti doi raman ascunsi publicului larg, asa zisii "miliardari vampiri" care nu apar niciodata in lumina reflectoarelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#retrageri capital China, #criza financiara China, #miliardari china , #China