Cresterea economica a Chinei a continuat sa incetineasca si pe trimestrul doi

Luni, 15 Iulie 2013, ora 08:29
1160 citiri
Cresterea economica a Chinei a continuat sa incetineasca si pe trimestrul doi

Cresterea economica a Chinei a incetinit la 7,5% in cel de-al doilea trimestru al acestui an, a anuntat luni guvernul de la Beijing, la acelasi nivel cu previziunile analistilor chestionati de AFP.

Pe primul trimestru, cresterea Produsului Intern Brut (PIB) chinez a scazut la 7,7%. Ea a atins 7,6% pe ansamblul primelor sase luni, a facut cunoscut Biroul national de statistica (BNS).

China a inregistrat in 2012 o crestere de 7,8%, cea mai slaba din ultimii 13 ani.

In luna martie, autoritatile de la Beijing au stabilit un obiectiv de crestere de 7,5% pe ansamblul lui 2013, insa ministrul de finante, Lou Jiwei, a revazut joi in puternica scadere aceasta previziune, referindu-se pentru acest an la o "rata asteptata de crestere a PIB de 7%".

"In primul semestru, am cunoscut o crestere stabila pe ansamblu", a comentat un purtator de cuvant al BNS, adaugand ca "reculul principalilor indicatori este la nivelul previziunilor noastre anuale".

Cu toate acestea, "facem in continuare fata unei situatii economice sumbre si complicate", a mai spus el.

Economia chineza s-ar putea confrunta cu probleme serioase, daca se tine cont de conjunctura nefavorabila din Statele Unite si Europa, precum si de slaba cerere interna.

Cresterea productiei industriale din China a scazut in iunie la 8,9% anual, fata de 9,2% in mai, potrivit datelor oferite de BNS.

La randul lor, vanzarile cu amanuntul, indicator al cheltuielilor pe familie, s-au majorat luna trecuta cu 13,3% pe an, marcand o usoara accelerare dupa o crestere de 12,9% in mai. Pe ansamblul primului semestru, ele au progresat cu 12,7%.

Economia chineza continua sa fie puternic marcata de investitiile in capital fix, care au crescut cu 20,1% pe ansamblul primului trimestru din anul in curs.

#crestere economica china, #PIB China 2013, #economie china, #productie industriala China , #China