Coreea de Nord pierde cel mai puternic aliat: China il lasa din brate pe Kim Jong-un si impune sanctiuni fara precedent

Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 17:49
10961 citiri
Coreea de Nord pierde cel mai puternic aliat: China il lasa din brate pe Kim Jong-un si impune sanctiuni fara precedent
Foto: Wikimedia

China a decis sa impuna un embargou pentru marfurile care ar putea fi folosite de regimul comunist din Coreea de Nord in cadrul programului nuclear derulat la comanda dictatorului Kim Jong-un.

In urma rezolutiei ONU din luna martie a acestui an, care prevede cresterea sanctiunilor economice, exporturile de marfuri chinezesti catre Coreea de Nord au avut de suferit, in ciuda sustinerii pe care Beijingul a oferit-o ani la rand regimului comunist de la Phenian, relateaza IB Times.

Zona tulbure

Amenintarile proferate de liderul comunist din Coreea de Nord la adresa Statelor Unite si a aliatilor Washingtonului din Asia, ca si testarea unor bombe cu hidrogen i-au facut pe oficialii chinezi ceva mai atenti la provocarea reprezentata de Phenian.

Lista produselor care nu mai au acceptul Beijingului pentru a fi expediate catre nord-coreeni include marfuri care pot fi folosite nu doar in sectorul militar, ci si in cel civil.

Printre acestea se afla diverse aliaje metalice, aparate de sudura si taiere cu laser si materiale care ar putea fi folosite la dezvoltarea unor bombe chimice.

La fel, kerosenul pentru avioanele militare ale Coreei de Nord a intrat pe lista neagra a Beijingului, avioanelor civile din aceasta tara permitandu-li-se sa alimenteze doar in timpul escalelor facute pe aeroporturile din China.

China a renuntat din luna aprilie si la importurile de minereu de fier si carbune din tara prietena, aceasta fiind o lovitura destul de dura pentru regimul comunist nord-coreean, care se baza pe veniturile realizate din aceste exporturi.

De altfel, spatele intors de Beijing ar putea sa clatine serios pozitia Coreei de Nord, China fiind principalul partener extern al tarii in privinta schimburilor comerciale.

De la inceputul acestei luni, Washingtonul a anuntat ca va creste nivelul sanctiunilor economice impuse Phenianului, declarand ca intreaga tara este de fapt o "fabrica de spalare a banilor".

Oficialii americani au anuntat ca vor lua masurile necesare pentru a bloca accesul nord-coreenilor la pietele financiare globale si din Statele Unite, temandu-se ca guvernul comunist de la Phenian foloseste aceste resurse in scopul de a finanta programul nuclear initiat de Kim Jong-Un.

#teste bnucleare Coreea de Nord, #exporturi China Coreea de Nord, #embargou Coreea de Nord , #China